Brexit-kompromissi on mahdollinen

Vastoin yleistä luuloa EU voi tehdä tarjouksestaan paremman.

Euroopan Unionin virallinen kanta on, että pöydällä oleva Brexit-sopimus on paras mahdollinen. Sitä ei voida muuttaa. Siihen ei voida mitään lisätä. Saksan liittokansleri Angela Merkel on kuitenkin vihjannut, että kompromissi voisi olla mahdollinen.

Millainen kompromissi olisi hyväksyttävissä sekä Lontoossa että Brysselissä?

Vastaus on yksinkertainen: kompromissi syntyy, jos EU tekee juridisesti sitovan tarjouksen, että Pohjois-Irlannin rajaa koskeva perälauta- tai ”backstop” -järjestely on määräaikainen. Esimerkiksi kaksi vuotta.

Tämä tarjous poistaisi vaaran, että EU pystyy pitämään Britannian osana tulliunionia määräämättömän ajan. Se poistaisi myös pelon, että EU voisi torjua Britannian tulevat kauppasopimukset (sillä perusteella, että rajakysymystä ei ole ratkaistu). Näyttää todennäköiseltä, että jopa Brexitin tiukimmat vastustajat eli niin sanotun European Research Groupin jäsenet voisivat hyväksyä tämän järjestelyn. Se olisi tarvittava läpimurto.

Mutta miten EU voisi tällaisen tarjouksen tehdä? Sehän on sanonut, että neuvoteltua sopimusta ei muuteta? Jos EU:n johtajat allekirjoittaisivat julistuksen, jonka mukaan backstop kestää vain kaksi vuotta, olisi kyseessä niin vahva kannanotto, että sitä olisi pakko uskoa. Jopa Lontoossa.

Entä Irlanti? Irlannin kannalta pahin mahdollinen lopputulema on kaoottinen no-deal brexit. Mitä todennäköisemmältä no-deal vaikuttaa, sen houkuttelevammaksi kahden vuoden määräaika backstopille muodostuu.

Mitä Suomi voisi tehdä? Suomi voisi hyvin ehdottaa tällaista menettelyä. Miksi? Muutoin Brexit-kaaos tulee meidän puheenjohtajuutemme syliin.

Kommentointi on suljettu.