Niinistö ja Lipponen: Murroksen miehet

Presidentinvaaleihin ilmoittautuneet Lipponen ja Niinistö ovat viime murroksen miehiä. Onko heillä annettavaa tämän kertaiseen käännekohtaan maailman politiikassa ja taloudessa?

Lipponen ja Niinistö olivat nostamassa Suomea viime lamasta. Nyt he ovat valmiita johtamaan Suomea tästä murroksesta eteenpäin. Onko heistä siihen?

Niinistön vahvuus on taloudellinen realismi. Heikkous on taipumus kamreerimaiseen näkemykseen.

Lipposen vahvuus on eurooppalaisuus. Heikkous on vanhentunut maailmankuva. Eurooppa on oleellisesti muuttunut Lipposen ajoista.

Tulevina kuukausina näemme, kumpi valtiomiehistä pystyy tuottamaan selkeämmän näkemyksen muuttuneesta maailmasta ja Suomen paikasta siinä. Saamme hyvät vaalit.

Sarkozy vs. Royal

Ranskan roolimalli on Angela Merkel – ei Margaret Thatcher. Tämä tuli selväksi kun Francois Heisbourg puhui Ranskan presidentinvaaleista EVAssa. Heisbourg on yksi tunnetuimpia eurooppalaisia turvallisuuspolitiikan asiantuntijoita.

Ranskassa on Heisbourgin mukaan meneillään eksistentiaalinen kriisi. Hätätila johtuu siitä, että Ranskan valtio – joka on ranskalaisen yhteiskunnan ydin – on uhattuna. Valtion asemaa uhkaa sekä globalisaatio että Euroopan integraatio. Siksi ei ole yllätys, että kaikki presidenttiehdokkaat suhtautuvat globalisaatioon kielteisesti ja integraatioon vähätellen.

Vaaleissa ei valita vain presidenttiä. Vaaleissa valitaan Ranskan toimitusjohtaja ja de facto monarki. Siksi pelissä on paljon.

Kuka tahansa kolmesta pääehdokkaasta voi Heisbourgin mielestä tulla valituksi. Nicolas Sarkozy on todennäköisin, mutta viime vaaleissa todennäköisin vaihtoehto on aina hävinnyt. Ségolène Royal on suosittu, mutta hänen suosiotaan näivettää hänen levämperäinen suhtautuminen asiantuntijoihin ja asiantuntemukseen. Francois Bayrou on noussut varteenotettavaksi ehdokkaaksi siksi, että hän on sanonut muiden ehdokkaiden lupaavan liikaa.

Parhaimmillaan Ranskaa odottaa Angela Merkelin tie – eli maltilliset uudistukset. Pahimmillaan edessä on eksistentiaalisen kriisin jatkuminen.