Eurovaalien voittaja

Kuka on EU-vaalien suurin voittaja Euroopassa? Se saattaa olla Boris Johnson, joka ei edes ollut ehdolla näissä vaaleissa.

Europarlamenttivaalit pidettiin Britanniassa jo 23. toukokuuta. Virallisia tuloksia ei ole vielä julkistettu. Yksi asia on kuitenkin varma. Boris Johnson hyötyi vaaleista suuresti. Miksi?

Ilman vaaleja Boris olisi ollut vain yksi monista pääministeri Mayn seuraajaehdokkaista. Nyt Britannian konservatiivit ovat päätymässä siihen, että Boris on ainoa, joka voi pysäyttää Nigel Faragen Brexit-puolueen. Monien mielestä hän on myös ainoa, joka pärjää työväenpuolueen Jeremy Corbinille. Ei ihme, että vedonlyöjät pitävät häntä todennäköisimpänä seuraavana pääministerinä.

Mitä Boris Johnsonin nousu pääministeriksi tarkoittaisi EU:n ja Britannian suhteelle?

Brysselissä Boris Johnsonia pidetään Belsebuubina tai ainakin pikkupiruna. Mutta voisiko hän olla ”haukka, joka tekee rauhan”?

Näen mielessäni seuraavan skenaarion: Pääministeri Boris Johnson kertoo EU-päättäjille, että haluaa neuvotella uuden erosopimuksen. EU sanoo ei. Boris tekee uusia ehdotuksia. Mikään ei mene läpi. Lokakuun loppu lähestyy. Ranska on tiukka: jatkoaikaa ei myönnetä. Boris vastaa, että jatkoaikaa ei haeta. Tilanne muistuttaa autokilpailua Rebel without a Cause -elokuvassa. Mitä EU tekee? Uusi komission puheenjohtaja toteaa, että sopimusta ei tietenkään avata, mutta EU on valmis asettamaan viiden vuoden aikarajan Pohjois-Irlannin backstop -ratkaisulle. Tämä avaa Gordionin solmun. Molemmat autot jarruttavat juuri ennen jyrkännettä.

Tinkimättömyytensä osoittanut Boris panee koko karismansa peliin. Hän myy ratkaisun konservatiiveille. Liberaalidemokraatit, Change UK ja suuri osa työväenpuolueen edustajista äänestää diilin puolesta. Kriisi on ratkaistu. EU saa vihdoinkin keskittyä omiin asioihinsa. Ja Britannia omiinsa.

No, paljon voi mennä mönkään ennen kuin ollaan tässä tilanteessa. Mutta väitteeni on tämä: Boris on kuin Nixon. Kukaan ei syyttänyt Nixonia pehmeydestä kommunismin edessä. Siksi hän pystyi saamaan republikaanit Kiina-diilin kannalle. Kukaan ei syytä Johnsonia pehmeydestä EU:n edessä. Siksi hän voi saada oman puolueensa EU-diilin kannalle. Kunhan EU tekee pienen vastaantulon.

2 vastausta artikkeliin ”Eurovaalien voittaja