Jo riittää!

Jo riittää Nokian arvostelu! Suomalaiset tiedotusvälineet ovat kiihdyttäneet itsensä Nokia vastaiseen raivoon siksi, että yhtiö on muuttanut strategiaansa. Hetkinen!

Erään yritysjohtajan sanoin: jokaisessa strategiassa 10 prosenttia on valintaa. 90 prosenttia muodostuu täytäntöönpanosta.

Nokialla oli kolme vaihtoehtoa, joista se valitsi yhden. Kaikki riippuu nyt siitä, kuinka valittu strategia pannaan täytäntöön. Ei muuta kuin täysillä eteenpäin, Nokia!

Nokia is a lot less Finnish

The leadership team of Nokia is no longer dominated by Finns. Only half are Finns.

In December I wrote that Nokia was still firmly in Finnish hands despite the arrival of the first non-Finn as a CEO. Back then six out of nine management team members were Finns. Now the situation has changed. The leadership team consists of six Finns plus six non-Finns. (In addition there is one acting member of the management team.) The balance of power has shifted.

Yet, many people expected even bigger changes to the leadership team.

Nokian jälkeinen Suomi

Hyvinvointivaltio 1.0 rakennettiin metsä- ja metalliteollisuuden varaan. Hyvinvointiyhteiskunta 2.0 rakennettiin Nokia varaan. Hyvinvoiva Suomi 3.0 rakennetaan kauppakamareiden jäsenyritysten varaan.

Perinteisesti Suomessa on ollut yksi tai kaksi talouden sektoria, jota suosimalla on voitu varmistaa myönteinen talouskehitys koko maahan. Talouspolitiikan ja elinkeinopolitiikan perspektiivistä homma on ollut melko yksinkertaista.

Nyt tilanne on toinen. Emme tiedä mistä kasvu tulee. Siksi elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä on parannettava yleisesti ja kaikkialla. Kauppakamariryhmä edustaa koko Suomen elinkeinoelämän kirjoa. Tiedämme täsmällen millaiset toimintaedellytykset yrityksillä on Suomen eri osissa. Osaamme myös kertoa, mitä nykyisen ja seuraavan hallituksen tulee tehdä, jotta yritykset voivat kasvaa ja työllistää.

Nokian jälkeisessä Suomessa kauppakamarin rooli korostuu.

Laituri palaa!

Viikon metafora on varmasti Stephen Elopin ”Platform is burning”. Jussi Pesonen käytti samaa ilmausta metsäsektorista muutama vuosi sitten. Kysymys kuuluu: kenen muun pitäisi huutaa ”laituri palaa!”

Kun katsoo kuntien ahdinkoa, tulee väkisinkin mieleen, että kuntaministerin pitäisi huutaa ”laituri palaa!” tai ”sauna palaa” tai mikä se nyt olisikaan se oikea suomalainen vastine öljynporauslautan palolle.

Kuntasektori on velkaantunut tasaisen tappavaa vauhtia vuodesta 1997. Samaan aikaan sille on sysätty jatkuvasti uusia tehtäviä. Vanhuuteen liittyvät menot kurittavat kuntia tulevaisuudessa. Ja viime vuoden kuoppa verokertymissä heikensi niiden taloutta merkittävästi.

Selvää on, että vanhoilla lääkkeillä ei selvitä. Mutta kriisissä on aina uuden alku. Jussi Pesosen huudahdus antoi vauhtia metsäsektorin uudistumiselle. Elopin uudistus antaa vauhtia Nokian uudistumiselle. Kuntaministerin huuto voisi antaa vauhtia kuntareformille.

Nokia is still very Finnish

Nokia’s CEO is no longer ’made-in-Finland’. But if you take a look at the rest of the management team, you will see a lot of ä’s and ö’s. In other words, the company is still firmly in Finnish hands.

The Nokia Group Executive Board has nine members. There are three non-Finns (Elop, McDowell and Torres) and six Finns. Three of the Finns have ä’s and ö’s in their names. Tero Ojanperä is still ok for a non-Finnish speaker. But how do you pronounce Öistämö or Äkräs? I am sure quite a few Nokia customers have struggled with the right pronounciation.

The Board of Directors is more international. The majority (five out of nine members) is made up of non-Finns. And only one Finn has an ö in his name!