Naton virhe

Monet georgialaiset syyttävät Natoa nykyisestä kriisistä. Heidän mukaansa Nato jätti Georgian Venäjän armoille, kun se viime huippukokouksessa kieltäytyi aloittamasta jäsenyyteen johtavaa MAP-prosessia Georgian kanssa. (MAP on Membership Action Plan.)

NATOn päätös oli huono, mutta eri syystä. Jos NATO olisi myöntänyt Georgialle MAP:in Bucharestin kokouksessa olisi yksi vaatimuksista ollut, että rajakonfliktit naapureiden kanssa on hoidettava rauhanomaisesti pois. NATO olisi siten voinut estää Georgiaa toimimista harkitsemattomasti.

Nyt Georgia käveli Venäjän rakentamaan ansaan eikä näytä kovin helposti pääsevän siitä pois.

Teitä vai ohjuksia?

Svetogorskin asukkaat käyvät uutisten mukaan kuumina (MTV3, Huomenta Suomi 18.3.2008). Syynä ovat huonot tiet, jotka ovat täynnä rekka-autoja. Ongelma ei rajoitu Suomen itärajalle. Huono infrastruktuuri on Venäjän iso ongelma.

Samaan aikaan Venäjä aikoo käyttää viiden vuoden aikana 200 miljardia dollaria puolustusvoimien aseistuksen uusimiseen. Syynä on ”uusi varustelukilpailu, jonka ovat aloittaneet maailman kehittyneimmät maat”.

Yleensä en ole innostunut ”aseita vai voita” -vertauksista. Mutta nyt olen sitä mieltä, että Venäjä tekisi palveluksen itselleen ja muille, jos se laittaisi infrastruktuurinsa kuntoon ja jättäisi sapelien kalistelun vähemmälle.

Eli teitä mieluummin kuin ohjuksia.