Lastuna maailmantalouden lainehilla?

 Järisittyvä epävarmuus mailmantaloudessa johtuu kolmesta asiasta: Euroopan velkaongelmasta, Yhdysvaltain poliittisen tilanteen lukkiutumisesta ja epävarmuudesta Kiinan suhteen. Suomi ei voi vaikuttaa yhteenkään näistä asioista. Mutta meidän pitää varmistaa, että emme jää lastuksi maailmantalouden lainehille.

Nyt Suomen hallitukselta odotetaan todellista kriisiohjelmaa. Sen tulee koostua kasvua tukevista verohelpotuksista (ja veronkorotusten lykkäämisistä), tiukasta säästöohjelmasta ja toimista, joilla varmistetaan yritysten rahoituksen saanti. Palataan yksityiskohtiin pian.

Shanghai säkenöi

Oli hienoa käydä Shanghaissa. Siellä usko tulevaisuuteen on luja. Siellä tunnit kuluvat nopeammin kuin lännessä. Siellä on toimintaa ja tempoa.

Fundain yliopistolla saimme kuulla ihmeen: yliopiston vararehtorin mukaan yliopistolla oli käytettävissään ”valtavasti rahaa”. Moista en ole kuullut lännessä.

FinChi-keskuksen suomalaiset olivat energisia ja innokkaita. Kiinan kuume oli selvästi tarttunut heihinkin.

Bar Rouge oli täynnä expatejä, jotka bailasivat punalippujen alla. Se olikin ainoa paikka, jossa tunnustettiin kommunistisen puolueen väriä.

Maailma tapahtuu tällä hetkellä Kiinassa.