PS on vanha kokoomus

Perussuomalaiset eivät pärjää siksi, että olisivat keksineet jotain uutta. He pärjäävät siksi, että ovat kopioineet vanhan kokoomuksen.

Uskonta, koti, isänmaa. Perussuomalaiset puolustavat suvivirttä ja raamattua. He haluavat pitää terroristit ja heidän lapsensa mahdollisimman kaukana suomalaisten kodeista. Heille Suomi on tärkeämpi kuin kansainväliset asiat.

Kuulostaako tutulta? Kyllä vain: tuohan on kuvaus vanhasta konservatiivisesta kokoomuksesta, siitä, jota pilapiirtäjä Kari Suomalainen kuvasi kypäräpäisenä pappina.

Mikä sitten nykyinen kokoomus on? Se on nuorsuomalainen puolue: kaupunkilainen, kosmopoliitti ja liberaali. Olen itse nuorsuomalainen, joten mitä valittamista minulla on? No, yksi asia: tällainen kokoomus ei voi tulla Suomen suurimmaksi puolueeksi.

Kun perustimme nuorsuomalaisen puolueen 1990-luvulla (päivälleen sata vuotta alkuperäisten nuorsuomalaisten perustamisen jälkeen), arvioimme, että nuorsuomalaisten maksimikannatus Suomessa olisi noin 15 prosenttia. Nykykokoomus on näyttänyt, että arviomme oli suunnilleen oikea.

Jos kokoomus haluaa menestyä nykymaailmassa, on sillä kaksi vaihtoehtoa: ryhtyä perussuomalaisemmaksi kuin persut itse. Tämä on niin sanottu Itävallan malli. ÖVP:n Sebastian Kurz onnistui nostamaan puolueensa Itävallan suurimmaksi omaksumalla populistisen oikeiston agendan. Toinen vaihtoehto on Boriksen malli. Boris on itse kosmopoliitti liberaali, mutta hän on tehnyt puolueestaan koko kansan konservatiivisen puolueen, joka vetoaa myös duunareihin.

Kommentointi on suljettu.