Heinäluoma: mainettaan parempi

Harri Holkerin elämäkerran otsikko oli ”mainettaan parempi”. En ole varma pätikö sanonta Holkeriin, mutta olen melko varma, että se pätee Heinäluomaan.

Heinäluoman näytöt valtiovarainministeriössä ja SAK:ssa olivat vankat. Molemmissa hän toimi tehokkaasti organisaation tavoitteiden mukaisesti. SAK sai lisää jäseniä ja valtaa. Superministeriö esti sektoriministeriöiden tuhlailun. Valtiovarainministerinä Heinäluoma osoitti olevansa valmis valtiomiesluokkaan.

Heinäluoma teki demareiden puheenjohtajana yhden suuren virheen: hän suuntasi vaalisanoman työväenluokalle eikä keskiluokalle. Tämä oli virhe siksi, että niiden suomalaisten määrä, jotka identifioituvat työväenluokkaan on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana pudonnut runsaat kymmenen prosenttiyksikköä. Työväenluokan äänillä ei enää vaaleja voiteta.

Itse kuvittelin, että Heinäluoman julkiskuvaan liittyvä kritiikki olisi kääntynyt ylistykseksi heti jos hän olisi päässyt valtaan. Näin kävi Paavo Lipposelle, kun ikuisesta kakkosesta tuli aikanaan ykkönen. Ja vice versa: kun Lipponen menetti vallan, ryhdyttiin häntä kritisoimaan samoista luonteenpiirteistä, jotka vielä vähän aikaa sitten olivat antaneet vakuuttavan kuvan pääministeristä.

Ei muuta kuin hatunnosto Heinäluomalle! Ei elämä yhteen puheenjohtajuuteen pääty – kysy vaikka Esko Aholta (tai minulta).

SAK juhlii satavuotista taivaltaan tänään. Onnittelut!

SAK juhlii satavuotista taivaltaan tänään. Onnittelut!

Maamme 1900-luvun historiasta löytyy kaksi S:llä alkavaa organisaatiota, jotka ovat muovanneet suomalaista yhteiskuntaa suuresti. Ne ovat Suojeluskunta ja SAK.

Suojeluskunta muokkasi Suomea ennen toista maailmansotaa, SAK sen jälkeen.

Molemmat saivat miehensä/naisensa presidenteiksi. Molempien piiristä nousi monia ministereitä. Molemmat olivat maanlaajuisia ”liikekannallepano-organisaatiota”: ne saivat jäsenensä liikkeelle, jos siihen tuli tarvetta. Molemmilla oli omintakeinen erityissuhde suhde parlamenttiin ja hallitukseen.

Suojeluskunta lakkautettiin vuonna 1944. Siksi se ei joutunut kokemaan muutoksen haastetta. SAK joutuu muutoksen haasteen kokemaan.

Avoin maailmantalous on vaikea toimintaympäristö niin yrityksille kuin ay-liikkeelle. Menestymiseen tarvitaan joustavuutta, luovuutta ja luotettavuutta. Toivon kaikkea sitä satavuotiaalle!