Yksi lause, kolme huonosti perusteltua väitettä

Pääministeri Antti Rinne kommentoi Britannian uutta Brexit ehdotusta lyhyesti ja ytimekkäästi. Mutta ei kovin tarkasti.

Rinteen mukaan ”ehdotetut ratkaisut eivät varmista Pitkänperjantain sopimuksen kunnioittamista, EU:n yhtenäisyyttä ja sisämarkkinoiden toimintaa.” Onko näin?

David Trimble, joka sai Nobelin rauhanpalkinnon Pitkäperjantain sopimuksen neuvottelusta, kirjoitti Daily Telegraph -lehdessä, että uusi Brexit-suunnitelma kunnioittaa tuota sopimusta paremmin kuin EU:n jo hyväksymä erosopimus (joka kaatui Britannian parlamentissa kolme kertaa.) Kumpaa pitäisi uskoa?

Millä tavalla uusi ehdotus loukkaisi EU:n yhtenäisyyttä? EU:ssa on jo nyt erilaisia alueita. On Shengen-alue ja Euroalue. Millä tavalla koko Irlannin saaren erityisalue rikkoisi tätä kirjoa?

Entä miten ehdotettu ratkaisu uhkaisi sisämarkkinoiden toimintaa? Sisämarkkinat toimivat vallan hyvin, vaikka Ahvenanmaa on EU:n verounionin ulkopuolella. Miksi ne eivät toimisi tilanteessa, jossa Irlanti ja Pohjois-Irlanti muodostavat oman poikkeuksen? Varsinkin kun Britannian ehdotus hyväksyy EU:n tuomioistuimen ratkaisuvallan Irlannin saarta koskevissa kysymyksissä?

Näyttää siltä, että Suomi ei käytä EU-puheenjohtajuuttaan ratkaisun hakemiseen Brexit-kiistaan. Toistamme vain EU:n taktisia neuvottelukantoja. Harmi. Koko Eurooppa hyötyisi hieman kunnianhimoisemmasta puheenjohtajamaasta.

Kommentointi on suljettu.