Obama tekee historiaa

Yhdysvalloissa eletään suuren muutoksen tunnelmissa. Nuori, kokematon Barack Obama otti voiton Hilary Clintonista demokraattien esivaaleissa Iowassa. Tämän jälkeen ykkösehdokas on Obama eikä Clinton.

Olen ollut Obaman kannattaja siitä saakka kun tapasin hänet vuosia sitten. Miehen karisma teki vaikutuksen. Päättelin, että hän olisi loistava symboli eteenpäin katsoville Yhdysvalloille.

Presidentti on tietysti muutakin kuin symboli. Nyt kun Obamalla oikeasti on mahdollisuus tulla valituksi, täytyy ryhtyä miettimään millainen hän olisi presidenttinä. Palataan siihen.

Obama lähti kisaan

Senaattori Barack Obama näyttää lähtevän mukaan presidenttikisaan kuten Taloussanomien kolumnissani 10.1.2007 arvioin.

Obama ilmoitti perustavansa kartoituskomitean (”presidential exploratory committee”) arvioimaan mahdollisuuksiaan. Demokraateilla on nyt kaksi karismaattista todennäköistä ehdokasta: Hilary Clinton ja Barrack Obama.

Tämä ”presidential exploratory committee” voisi olla hyvä malli myös Suomeen. Tällä tavoin henkilöt, jotka eivät vielä ole varmoja ehdokkuudensa kantavuudesta, voisivat kokeilla siipiensä kantavuutta. Ehkä näemme tällaista seuraavien presidentinvaalien alla Suomessa.