Liittoutumaton Suomi ja Georgia

En yleensä lue Maaseudun tulevaisuutta, vaikka varmaan pitäisi. Kiinnitin kuitenkin poikkeuksellisesti huomiota pääkirjoitukseen, jossa todettiin, että ”liittoutumaton Suomi on arvossaan” välittäjänä Georgian konfliktissa.

Nyt taisi mennä analyysi pieleen.

Liittoutumisella tai liittoutumattomuudella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että Suomi sattuu olemaan ETYJ:n puheenjohtajamaa. Jos ETYJ:lle tulee jonkinlainen rooli välittäjänä, johtuu se siitä että Venäjä kokee sen pienimpänä pahana tarjolla olevista vaihtoehdoista. Jos Suomelle tulee jonkinlainen rooli, johtuu se siitä, että meillä on ulkoministeri, joka on sekä NATO- että EU-myönteinen.

Maaseudun tulevaisuus pohtii myös, että NATO-maana Suomi olisi varmaankin lähettämässä joukkoja Georgiaan. No ei olisi, kun kukaan muukaan ei ole.

Naton virhe

Monet georgialaiset syyttävät Natoa nykyisestä kriisistä. Heidän mukaansa Nato jätti Georgian Venäjän armoille, kun se viime huippukokouksessa kieltäytyi aloittamasta jäsenyyteen johtavaa MAP-prosessia Georgian kanssa. (MAP on Membership Action Plan.)

NATOn päätös oli huono, mutta eri syystä. Jos NATO olisi myöntänyt Georgialle MAP:in Bucharestin kokouksessa olisi yksi vaatimuksista ollut, että rajakonfliktit naapureiden kanssa on hoidettava rauhanomaisesti pois. NATO olisi siten voinut estää Georgiaa toimimista harkitsemattomasti.

Nyt Georgia käveli Venäjän rakentamaan ansaan eikä näytä kovin helposti pääsevän siitä pois.