Oi, oi, Obama

Ystäväni Obama sai Nobelin. Ei olisi pitänyt. Olisi ollut parempi, että norjalaiset olisivat odottaneet Obaman ensimmäistä saavutusta kansainvälisessä politiikassa ennen palkinnon antamista.

Tapasin Obaman jo vuonna 2003. Siitä saakka olen ollut fani. Silti olen sitä mieltä, että norjalaisten ei olisi pitänyt antaa hänenelle Nobelia vielä. Palkinto on joko yritys korottaa palkitsijoiden omaa profiilia tai sen tarkoitus on sanoa, että sanat ovat kansainvälisessä politiikassa tekoja tärkeämpiä. Molemmat ovat huonoja perusteita palkinnolle.

Norjalaisilta meni taas pieleen.

Obama!

Obaman voitto tarkoittaa järisyttävää muutosta Yhdysvaltain ja maailmanpolitiikan ilmapiirissä ja tunnelmassa. Politiikan suunta muuttuu hitaammin.

Barack Obama voitti sekä tilanteen että henkilökohtaisten ominaisuuksien takia.

Tilanne oli suotuisa demokraattien kandidaatille. Historian epäsuosituin presidentti, kaksi huonosti menevää sotaa ja talouden yhtäkkinen romahdus antoivat kortit Obamalle.

Obama osasi puhua sekä amerikkalaisille että maailman väestölle tavalla, jota ihmiset olivat valmiita kuuntelemaan. Tämä oli hänen suurin valttinsa.

Obama tarjoaa ratkaisun kahteen USA:n kolmesta suuresta ongelmasta.

Ensiksi, amerikkalainen unelma on rikki. Tähän Obama pystyy tuomaan parempia ratkaisuja kuin muut.

Toiseksi, USA:n kuva maailmalla on negatiivinen. Myös tähän Obama pystyy tuomaan ratkaisuja.

Kolmas ongelma on talouden syöksykierre. Toivottavasti Obama pestaa hyviä asiantuntijoita, sillä hänellä itsellään ei ole talouden johtamisesta minkäälaisia kokemuksia.

Onneksi olkoon, Obama. Maailma on tänään parempi kuin se oli eilen.