Demareiden salainen toive

Vastuullisten demareiden salainen toive on, että kokoomus on seuraavassa hallituksessa demareiden kanssa. Miksi?

Jos kokoomus ei ole hallituksessa demareiden kanssa, on demareiden pakko toteuttaa oma talousohjelmansa. Vastuulliset demarit tietävät, että tämä olisi katastrofi Suomelle ja demareille.

Tärkeintä on jatkaa kokonaisveroasteen alentamista, työllisyysasteen nostamista ja velan pienentämistä suhteessa BKT:hen. Mikään näistä ei onnistu demareiden talouslinjauksilla. Sen sijaan yhdistelmä kokoomuksen ja demareiden talouspolitiikkaa saattaisi noihin tavoitteisiin riittää.

Luulen, että demarit itsekin tietävät, että veroja nostamalla Suomi ei nouse. Luulen, että he laskevat sen varaan, että kokoomus tulee hallitukseen ja estää pahimmat ylilyönnit.

Mutta ajatelkaa, jos näin ei kävisikään?

Ajatelkaa, jos meillä olisi hallituksessa demareiden kanssa vaalit hävinnyt keskusta, vasemmalle vierineet vihreät ja suureen julkiseen sektoriin uskovat vasurit. Tällä kokoonpanolla edessä olisi alhainen kasvu, työllisyysasteen lasku ja velkaantumisen nousu. Tätä vastuulliset demarit eivät halua. Siksi heidän salainen toive on hallitusyhteistyö kokoomuksen kanssa.

Kokonaan toinen juttu on, millä ehdoilla kokoomuksen kannattaa hallitukseen mennä.

Oikeasti liberaali

Kuka on liberaali?

Vihreät sanovat itseään liberaaleiksi. Mutta kuinka liberaalia on Vihreä talousajattelu?

Monet vasemmistolaiset kutsuvat itseään liberaaleiksi. Silti samaan aikaan he kaipaavat sääntelyä ja suitsia sanavapauteen.

Taloudellisen liberalismin kannattajat taas kuvittelevat monesti, että talvisodan henki ja siitä pursuava yhtenäiskulttuuri on vastaus kaikkiin yhteiskunnan haasteisiin.

Minä olen oikeistoliberaali. Uskon sekä markkinatalouteen, että ihmisen oikeuteen itse määritellä kuka hän on ja miten hän elää.

Esikuviani ovat Minna Canth, joka yhdisti yrittäjyyden ja naisten aseman puolesta toimimisen. Elisabeth Rehn, jonka ajattelussa ovat tärkeitä sekä maanpuolustus että yksilön vapaus. Eino Leino, joka oli ensiksi nuorsuomalainen ja vasta sitten runoilija. Sekä tietenkin Anders Chydenius, joka oli pohjoismaisen liberalismin isä.

Heidän henkensä elää niissä suomalaisissa yrityksissä, jotka tekevät parhaansa ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kestävän kehityksen edistämiseksi.

Heidän henkensä elää nuorissa yrittäjissä, jotka haluavat parantaa maailmaa yrittäjyyden avulla.

Heidän henkensä elävöittää satojatuhansia suomalaisia, jotka toimivat urheiluseuroissa ja vapaaehtoistyössä.

He eivät ehkä kutsu itseään liberaaleiksi. Mutta minusta he ovat sitä sanan parhaassa merkityksessä.

Amerikassa liberalismista on tullut vasemmistolaisuuden synonyymi. Olet liberaali, jos kannatat korkeita veroja ja valtion byrokratian lisäämistä. Valitettavasti sama suunta on vallalla Suomessa. On puolustettava sitä, että ihminen on kaiken mitta – eivät instituutiot, julkiset tai yksityiset. Ihminen. Ihmisen elämä ja sen ainutlaatuisuus.

Olen ehdolla näissä vaaleissa. Pyydän ääntäsi.

Tule mukaan!