Lastuna maailmantalouden lainehilla?

 Järisittyvä epävarmuus mailmantaloudessa johtuu kolmesta asiasta: Euroopan velkaongelmasta, Yhdysvaltain poliittisen tilanteen lukkiutumisesta ja epävarmuudesta Kiinan suhteen. Suomi ei voi vaikuttaa yhteenkään näistä asioista. Mutta meidän pitää varmistaa, että emme jää lastuksi maailmantalouden lainehille.

Nyt Suomen hallitukselta odotetaan todellista kriisiohjelmaa. Sen tulee koostua kasvua tukevista verohelpotuksista (ja veronkorotusten lykkäämisistä), tiukasta säästöohjelmasta ja toimista, joilla varmistetaan yritysten rahoituksen saanti. Palataan yksityiskohtiin pian.

Obama!

Obaman voitto tarkoittaa järisyttävää muutosta Yhdysvaltain ja maailmanpolitiikan ilmapiirissä ja tunnelmassa. Politiikan suunta muuttuu hitaammin.

Barack Obama voitti sekä tilanteen että henkilökohtaisten ominaisuuksien takia.

Tilanne oli suotuisa demokraattien kandidaatille. Historian epäsuosituin presidentti, kaksi huonosti menevää sotaa ja talouden yhtäkkinen romahdus antoivat kortit Obamalle.

Obama osasi puhua sekä amerikkalaisille että maailman väestölle tavalla, jota ihmiset olivat valmiita kuuntelemaan. Tämä oli hänen suurin valttinsa.

Obama tarjoaa ratkaisun kahteen USA:n kolmesta suuresta ongelmasta.

Ensiksi, amerikkalainen unelma on rikki. Tähän Obama pystyy tuomaan parempia ratkaisuja kuin muut.

Toiseksi, USA:n kuva maailmalla on negatiivinen. Myös tähän Obama pystyy tuomaan ratkaisuja.

Kolmas ongelma on talouden syöksykierre. Toivottavasti Obama pestaa hyviä asiantuntijoita, sillä hänellä itsellään ei ole talouden johtamisesta minkäälaisia kokemuksia.

Onneksi olkoon, Obama. Maailma on tänään parempi kuin se oli eilen.

Itsevarma Venäjä

Dmitri Trenin, joka toimii Carnegie Moscow Centerin palveluksessa, on kuvannut Venäjän itsevarmuutta ytimekkäällä sanonnalla. Hänen mukaansa Kreml uskoo, että ”Russia is up, America down and Europe out”.

Suomeksi sanottuna: Venäjä on matkalla ylöspäin, Yhdysvallat alas, ja Eurooppa on kokonaan ulkona kuvioista.

Venäjän itsevarmuus näkyy kaikessa. Siihen on kai syytä tottua.

Obama tekee historiaa

Yhdysvalloissa eletään suuren muutoksen tunnelmissa. Nuori, kokematon Barack Obama otti voiton Hilary Clintonista demokraattien esivaaleissa Iowassa. Tämän jälkeen ykkösehdokas on Obama eikä Clinton.

Olen ollut Obaman kannattaja siitä saakka kun tapasin hänet vuosia sitten. Miehen karisma teki vaikutuksen. Päättelin, että hän olisi loistava symboli eteenpäin katsoville Yhdysvalloille.

Presidentti on tietysti muutakin kuin symboli. Nyt kun Obamalla oikeasti on mahdollisuus tulla valituksi, täytyy ryhtyä miettimään millainen hän olisi presidenttinä. Palataan siihen.

Huonoin presidentti

Kuka on maan historian huonoin presidentti? Tällainen keskustelu on alkanut Yhdysvalloissa.

Keskustelun aloitti entinen presidentti Jimmy Carter, joka totesi haastattelussaan Arkansas Democrat-Gazette lehdelle: ?I think as far as the adverse impact on our nation around the world, this administration has been the worst in history.?

Itse olen pitänyt juuri Jimmy Carteria Yhdysvaltain historian huonoimpana presidenttinä. Mutta täytyy myöntää, että George W. Bush saattaa ajaa jopa hänen ohitseen. Näin siksi, että Carterin ulkopoliittiset ja talouspoliittiset virheet saatiin korjattua. Sen sijaan voi olla, että George W. Bushin tekemät tuhot Pax Americana’lle – eli USA-vetoiselle maailmanjärjestykselle – ovat niin suuret, että niitä ei saada korjattua.

Teema sinänsä on mielenkiintoinen muitakin maita ajatellen.