Lastuna maailmantalouden lainehilla?

 Järisittyvä epävarmuus mailmantaloudessa johtuu kolmesta asiasta: Euroopan velkaongelmasta, Yhdysvaltain poliittisen tilanteen lukkiutumisesta ja epävarmuudesta Kiinan suhteen. Suomi ei voi vaikuttaa yhteenkään näistä asioista. Mutta meidän pitää varmistaa, että emme jää lastuksi maailmantalouden lainehille.

Nyt Suomen hallitukselta odotetaan todellista kriisiohjelmaa. Sen tulee koostua kasvua tukevista verohelpotuksista (ja veronkorotusten lykkäämisistä), tiukasta säästöohjelmasta ja toimista, joilla varmistetaan yritysten rahoituksen saanti. Palataan yksityiskohtiin pian.

Obama!

Obaman voitto tarkoittaa järisyttävää muutosta Yhdysvaltain ja maailmanpolitiikan ilmapiirissä ja tunnelmassa. Politiikan suunta muuttuu hitaammin.

Barack Obama voitti sekä tilanteen että henkilökohtaisten ominaisuuksien takia.

Tilanne oli suotuisa demokraattien kandidaatille. Historian epäsuosituin presidentti, kaksi huonosti menevää sotaa ja talouden yhtäkkinen romahdus antoivat kortit Obamalle.

Obama osasi puhua sekä amerikkalaisille että maailman väestölle tavalla, jota ihmiset olivat valmiita kuuntelemaan. Tämä oli hänen suurin valttinsa.

Obama tarjoaa ratkaisun kahteen USA:n kolmesta suuresta ongelmasta.

Ensiksi, amerikkalainen unelma on rikki. Tähän Obama pystyy tuomaan parempia ratkaisuja kuin muut.

Toiseksi, USA:n kuva maailmalla on negatiivinen. Myös tähän Obama pystyy tuomaan ratkaisuja.

Kolmas ongelma on talouden syöksykierre. Toivottavasti Obama pestaa hyviä asiantuntijoita, sillä hänellä itsellään ei ole talouden johtamisesta minkäälaisia kokemuksia.

Onneksi olkoon, Obama. Maailma on tänään parempi kuin se oli eilen.