Mårten meni pilveen

Mårten Mickos, yksi merkittävimmistä tietokonealan pioneereista, on ottanut itselleen sopivan haasteen: hän on ryhtynyt pilvipalveluja tarjoavan tietokonefirman toimitusjohtajaksi. Eucalyptus haki itselleen pioneeri-toimitusjohtajaa ja sellaisen myös sai. Onnea Mårten!

Internet ei olisi oma itsensä ilman kolmea merkittävää suomalaista. Linus Torvalds on kaikille tuttu, mutta kaksi muuta ovat tuntemattomampia.

Michael ”Monty” Widenius perusti 1990-luvulla tietokantaohjelmia kehittävän yrityksen nimeltä MySQL. (Okei, toinen perustajista oli ruotsalainen David Axmark). Mårten Mickos otti ohjakset firmassa ja kasvatti siitä todellisen jättiläisen. Wikipedia, Facebook ja muut merkittävät open source palvelut käyttävät MySQL:n ohjelmistoja. Ilman MySQL:ia nämä palvelut olisivat kovin toisenlaisia – jos ylipäätään olisivat.

MySQL myytiin pari vuotta sitten Sun Microsystemsille miljardin dollarin pyöreällä summalla. Mårten oli sopimuksen mukaisesti mukana vielä vuoden ja jäi sitten pohtimaan uutta siirtoa.

Nyt hän on siirtonsa tehnyt. Odotan innolla globaalin tietoyhteiskunnan seuraavaa vaihetta, jota Mårten rakentaa Kaliforniasta käsin. Kun Suomessa puhutaan tietoyhteiskunnan kehittämisestä, jotkut tekevät sitä ihan oikeasti.

Jo kaksi päivää töissä

Vihdoinkin uusiin töihin! Aloitin maanantaina Keskuskauppakamarissa. Tänään oli jo toinen päivä uudessa työpaikassa.

Ensimmäiset päivät ovat sujuneet tietokonetta ja puhelinta virittäessä, laatikoita purkaessa ja kokouksissa istuessa. Aivan kylmiltään en kuitenkaan aloittanut: olin tavannut jokaisen Keskuskauppakamarin työntekijän jo ennen ensimmäistä työpäivää. Lisäksi minulla oli mahdollisuus tavata melkein alueellisten kauppakamarien johtajat palaverissa noin kuukausi sitten.

Toimitusjohtajana aloitan vasta 1.5., jolloin Kari Jalas omien sanojensa mukaan ”siirtyy ikuisen vapun viettoon”.

Kohti uusia haasteita

EVA on maailman paras työpaikka, mutta uusiin haasteisiin on tartuttava, kun ne ovat tarpeeksi mielenkiintoisia.

Keskuskauppakamarin hallitus on tänään hyväksynyt minut uudeksi toimitusjohtajaksi. Siirryn uuteen työpaikkaan huhtikuun puolessavälissä ja aloitan toimitusjohtajana vappuna.

Suomella on edessä kaksi suurta murrosta. Kauppakamarien 16 000 jäsentä ovat avainasemassa kun näihin haasteisiin vastataan.

Ensimmäinen haaste on siirtyminen teollisesta Suomesta palveluiden Suomeen. Viime lamasta nousimme Nokian ja metalliteollisuuden avulla. Nyt katse kääntyy kauppaan ja palveluihin. Tämä ei tarkoita selän kääntämistä teollisuudelle. Päinvastoin. Täytyy pitää huoli siitä, että teollisuus voi työllistää Suomessa yhä edelleen – samalla kun teollisten yritesten liikevaihdosta yhä suurempi osuus tulee palveluista.

Toinen haaste on työelämän kulttuurivallankumous. Suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle tai jatkoajalle (eli tekevät töitä yli eläkeiän). Nuoret nousevat nopeasti vastuullisiin asemiin – ja tuovat tullessaan uuden tavan ajatella ja organisoida työtä. Jos muutos onnistuu, pystymme nostamaan tuottavuutta samaan aikaan kun nostamme ihmisten onnellisuutta. Jos muutos epäonnistuu, on lamasta nouseminen vaikeaa. Toivon, että kauppakamarien jäsenet ja järjestö itse ovat tiennäyttäjiä myös uuden, fiksun työelämän saralla.

Uusi vuosi, uudet haasteet.