Mårten meni pilveen

Mårten Mickos, yksi merkittävimmistä tietokonealan pioneereista, on ottanut itselleen sopivan haasteen: hän on ryhtynyt pilvipalveluja tarjoavan tietokonefirman toimitusjohtajaksi. Eucalyptus haki itselleen pioneeri-toimitusjohtajaa ja sellaisen myös sai. Onnea Mårten!

Internet ei olisi oma itsensä ilman kolmea merkittävää suomalaista. Linus Torvalds on kaikille tuttu, mutta kaksi muuta ovat tuntemattomampia.

Michael ”Monty” Widenius perusti 1990-luvulla tietokantaohjelmia kehittävän yrityksen nimeltä MySQL. (Okei, toinen perustajista oli ruotsalainen David Axmark). Mårten Mickos otti ohjakset firmassa ja kasvatti siitä todellisen jättiläisen. Wikipedia, Facebook ja muut merkittävät open source palvelut käyttävät MySQL:n ohjelmistoja. Ilman MySQL:ia nämä palvelut olisivat kovin toisenlaisia – jos ylipäätään olisivat.

MySQL myytiin pari vuotta sitten Sun Microsystemsille miljardin dollarin pyöreällä summalla. Mårten oli sopimuksen mukaisesti mukana vielä vuoden ja jäi sitten pohtimaan uutta siirtoa.

Nyt hän on siirtonsa tehnyt. Odotan innolla globaalin tietoyhteiskunnan seuraavaa vaihetta, jota Mårten rakentaa Kaliforniasta käsin. Kun Suomessa puhutaan tietoyhteiskunnan kehittämisestä, jotkut tekevät sitä ihan oikeasti.

Jo kaksi päivää töissä

Vihdoinkin uusiin töihin! Aloitin maanantaina Keskuskauppakamarissa. Tänään oli jo toinen päivä uudessa työpaikassa.

Ensimmäiset päivät ovat sujuneet tietokonetta ja puhelinta virittäessä, laatikoita purkaessa ja kokouksissa istuessa. Aivan kylmiltään en kuitenkaan aloittanut: olin tavannut jokaisen Keskuskauppakamarin työntekijän jo ennen ensimmäistä työpäivää. Lisäksi minulla oli mahdollisuus tavata melkein alueellisten kauppakamarien johtajat palaverissa noin kuukausi sitten.

Toimitusjohtajana aloitan vasta 1.5., jolloin Kari Jalas omien sanojensa mukaan ”siirtyy ikuisen vapun viettoon”.