Kuka menetti Britannian?

Onko Brexit-kaaos vain brittien syy? Ei ole.

Olen koko Brexit-neuvottelujen ajan puhunut siitä, että tavoitteena tulisi olla molemmille osapuolille myönteinen ratkaisu. Olen kirjoittanut Financial Timesissa, keskustellut Brysselissä ja Lontoossa. Ja puhunut paljon Suomessa.

Nyt samanlaisia puheenvuoroja tulee Saksasta.  Merkittävät saksalaiset mielipidejohtajat tunnustavat, että EU:n neuvottelustrategia on ollut väärä. Vain huonojen vaihtoehtojen tarjoaminen Britannialle on koitumassa koko Euroopan vahingoksi.

Günther Verheugen, Saksan entinen komissaari, totesi televisiokeskustelussa: ”Ongelma ei ole Britannian puolella. Ongelma on EU:n puolella.” Hänen ehdotuksensa on tulliunioni, jossa Britannialla olisi yhteistä päätösvaltaa EU:n kanssa.

Kolmen merkittävän think tankin johtajat ovat antaneet samanlaista kritiikkiä EU:n neuvottelustrategiaa kohtaan.

Kriitikoiden joukossa ovat Ifo-instituutin Clemens Fuest, Kiel-instituutin Gabriel Felbermayr ja berliiniläisen DIW:n Marcel Fratzscher. Kaikki ovat sitä mieltä, että Britannia on kohdeltu liian kovakouraisesti. Kielikuvatkin ovat kovia: ”Britanniaa on kohdeltu kuin alusmaata. Sen rintaa vasten on pantu ase. Mikään suvereeni valtio ei voisi hyväksyä Irlannin rajaan liittyvää back-stop -ratkaisua.” Kuulostaa ihan ERG:n eli European Research Groupin puheelta!

Riittääkö aika kurssin korjaukseen? Ei hyvältä näytä. Pääministeri Mayn täydellinen epäonnistuminen kaikessa mihin hän on ryhtynyt, on johtanut tilanteeseen, jossa hyviä vaihtoehtoja ei enää ole. Surullista.

Kommentointi on suljettu.