Viikon metafora: Helikopteri

Ensin Pekka Viljakainen julkaisi kirjan, jossa kehotetaan hyvää johtajaa toimimaan kuin helikopteri. Sitten brittiläinen arkkitehtuurikriitikko sanoi, että Eiranrannan asunnot ovat kuin helikopterista pudotettuja. Helikopteri on selvästi viikon kielikuva.

Pekka Viljaikaisen kirja ”No Fear” on kokoelma ajatuksia siitä, kuinka ”Playstation -sukupolvea” pitää johtaa. Eturintamasta ja autenttisesti, kuuluu Viljakaisen neuvo. Lisäksi hyvän johtajan tulee toimia kuin helikopterin: pysyä korkealla, jotta näkee koko maaston, mutta laskeutua nopeasti alas, jos asioihin täytyy puuttua.

”Kuin helikopterista pudotettuja”, toteaa brittiläinen Guardian-lehden arkkitehtuurikriitikko Jonathan Glancey katsellessaan Eiranrannan uusia kerrostaloja. Hänen neuvonsa on, että Helsinki yrittäisi näyttää Helsingiltä eikä yleispätevältä maailmankaupungilta.

Hyviä neuvoja molemmat.

Helsinki on 31.

Helsinki on eurooppalaisten kaupunkien listalla 31. Taakse jäävät Moskova, Oslo ja Ateena. Sitten lista loppuu.

Erilaisia paremmuuslistoja on niin paljon, että jokainen löytää kyllä itselleen sopivan. Tai sitten sellaisen, joka ei sovi lainkaan.

Tämä lista ei sovi meille helsinkiläisille ollenkaan. Se nimittäin väittää, että Helsinki ei pääse kolmenkymmenen parhaan kaupungin joukkoon Euroopassa.

Kyseessä European Cities Monitor. Sen teettä kiinteistöfirma nimeltä Cushman & Wakefield. Listalla on suhteellisen pitkät perinteet. Nyt julkaistu ranking on jo kahdeskymmenes. 

Kysymykset liittyvät kaupunkien kiinnostavuuteen yritysten kannalta. Vastaajina ovat yritysjohtajat.

Vaikka sijaluku ei ole hyvä, liittyy listaan yksi hyvä uutinen: muutama vuosi sitten Helsinki ei päässyt listalle laisinkaan.