Eduskuntavaalien seitsemän kuolemansyntiä

Mistä äänestäjien kannattaisi olla näissä vaaleissa oikeasti huolissaan? Ja miten yleinen pessimismi voitetaan?

Maailma on taas kerran suuressa murroksessa. Geopolitiikka ja kauppa, teknologia ja ilmasto, arvot ja ajan henki ovat tyystin toiset kuin ne olivat muutama vuosi sitten.

Näissä vaaleissa on kysymys siitä, löytääkö Suomi paikkansa nopeasti muuttuvassa maailmassa. Pysymmekö kansakuntien eturivissä vai putoammeko kyydistä? Tässä seitsemän seikkaa, joita vaaliuurnaa lähestyessä jokaisen kansalaisen tulisi kavahtaa.

Eristäytyminen

Transatlanttinen suhde vinkuu ja paukkuu. Venäjä kasvattaa sotilaallista voimaansa. Brexit työntää kiilan Euroopan sisään. Geopoliitiikka on tärkeämpää kuin pitkään aikaan. Mitä Suomen pitäisi tehdä?

Meidän tulee varmistaa, että pohjoismailla on yhteinen ääni Euroopan Unionissa. Meidän tulee saada Norja mukaan Suomen ja Ruotsin väliseen puolustusyhteistyöhön ja vahvistaa tämän kolmion suhdetta USA:han. Meidän on luotava visio Trumpin jälkeisistä transatlanttisista suhteista ja oltava valmis Nato-jäsenyyteen Trumpin jälkeen. Eduskunnassa aion olla kansainvälisten kysymysten kotimainen tulkki.

Itseriittoisuus

Vapaakauppa on kuollut. Kauan eläköön mahdollisimman vapaa kauppa!

Turha itkeä kaatunutta maitoa. Vanhaa monen keskeistä kauppajärjestelmää on mahdoton herättää eloon. On ryhdyttävä rakentamaan uutta multilateralismia. EU:n ja Britannian välinen uusi sopimus on avainasemassa. Meidän on varmistettava, että se toteuttaa vapaakaupan eikä protektionismin ideaa. Tähän meillä on hyvä mahdollisuus EU:n puheenjohtajamaana. Aion omalta osaltani varmistaa, että Suomi on riittävän kunnianhimoinen tässä tärkeässä kysymyksessä.

Taantumuksellisuus

Pohjoismaissa on maailman parhaat yhteiskunnat. Piilaaksossa on maailman parhaat teknologiat.

Meidän on hakeuduttava yhteistyöhön amerikkalaisten teknologiayritysten kautta. Ne tarvitsevat ulospääsyä tilanteesta, jossa ne nähdään uhkana vapaalle yhteiskunnalle. Me tarvitsemme ikääntyvän yhteiskunnan avuksi parasta mahdollista teknologiaa. Aion kaikin tavoin lisätä liikettä USA:n länsirannikon ja Suomen välille!

Ajattelemattomuus

Co2-päästöt per henkilö ovat Suomessa 3x suuremmat kuin Kiinassa ja 10-kertaa enemmän kuin Intiassa. Toisin sanoen kyllä meidänkin tulee olla ilmastonmuutostalkoissa mukana. Eturintamassa.

Mutta tehdään tämä järkevästi. Teollisuuden päästöjä voidaan vähentää kustannustehokkaasti ilman että kilpailukykymme vähenee. Autoilun osuus päästöistä pienenee koko ajan. Tarvitaan kahden raiteen mallia: fiksua vaikuttamista EU:ssa ja hyvien toimintaedellytysten antamista teknologiayrityksillemme, jotka ratkovat näitä ongelmia. Tässä lisää ajatuksia aiheesta.

Kuppikuntaisuus

Kaupunkilaiset liberaalit eivät ole löytäneet tapaa tulla toimeen ärhäkkäiden populistien kanssa. Mielestäni pitäisi. Populistien, sosialistien ja nationalistien sulkeminen keskustelun ulkopuolelle ei ole ratkaisu. Englanniksi sanotaan, että asia pitää hoitaa ”on the merits” eli sen mukaan kenellä on parhaat faktat ja argumentit. Tämä on paras tapa suhtautua myös populisteihin, nationalisteihin ja sosialisteihin. Tätä periaatetta aion eduskunnassa toteuttaa.

Joutilaisuus

Suomi ei nouse veroja nostamalla vaan kasvulla. Paikallinen sopiminen, kohtuullinen verotus, sääntelyn purku, työperäinen maahanmuutto ja kunnollinen satsaus koulutukseen ovat oikea tie eteenpäin. Näissä asioissa aion olla ahkera eduskunnassa.

Toivottomuus

Yksi asia minua harmittaa ylitse muiden: se että tavallisilla suomalaisilla perheillä ei enää ole varaa lasten ja nuorten harrastuksiin. Koulutukseen pitää satsata enemmän. Kyllä. Tutkimuksen resursseja on lisättävä. Ehdottomasti. Mutta ei unohdeta harrastuksia. Harrastusten merkitys oman identiteetin rakentamisessa on ratkaisevan tärkeä. Aion eduskunnassa ajaa sitä, että jokaisella lapsella on mahdollisuus ainakin yhteen kunnon harrastukseen. Harrastava yhteiskunta on optimistinen yhteiskunta.

2 vastausta artikkeliin ”Eduskuntavaalien seitsemän kuolemansyntiä

  1. Moi! Helppoa olla kanssasi samaa mieltä. Ilmastokeskustelun rinnalle haluaisin ottaa mukaan Itämeren suojelun. Meillä tulisi olla tässä aktiivisempi rooli kun vaikutusmahdollisuutemmekin ovat suuremmat. Suuret risteilyalukset saatava tyhjentämään jätevedet maissa, laivojen tyhjäkäynti satamissa kiellettävä, kipsiä pelloille jne. Lisäksi levää olisi syytä poistaa sen kukinnan ollessa pahimmillaan. Tekniikan kehittäisen jätän ammattilaisille. Onhan meillä öljyn torjuntaankin / keräämiseen kalustoa. Tsemppiä vaaleihin, Kari

  2. Pietilä ymmärtää että ainoa mahdollisuus pelastaa Suomen hyvinvointi yhteiskunta on alentaa verotusta kaikilta osin, myös enemmän tianaavilta. Ei pidä liikaa sakoittaa ihmisiä jotka esimerkiksi haluaa tehdä ylitöitä tai ovat muulla tavalla onnistuneet tienaamaan enemmän palkkaa.. Palkka/ yrittäjätuloista saman suhtainen veroprosentti. Eläke verotus pitäisi laskea huomattavasti, koska eläkeläiset elää nykyään pidempään.. tämä lisää heidän ostovoimaa joka tuo lisää verotuloja Suomeen. Vielä. Mikäli veroprosenttia työtuloista ym laskettaisi niin että jokaisen esim keskituloisen käteen jäisi nettona esimerkiksi 100 euroa kuukaudessa, suomalainen saisi ostovoimaa lisää ja käyttäisi sitä esimerkiksi hyvinvlintiinsa, jolloin tämä saisi suomalaisen kaupan virkistymään ja sitä kautta veroja tulisi yhteiskunnan hyvinvoinnin edistämiseksi. Pietilä on täysin oikeassa että verotusta pitää keventää myös että ulkomaalaiset erikoisosaavat henkilöt ovat kiinnostuneita tulemaan suomeen töihin yrityksiin jotka tarvitsevat erikoisosaamisia henkilöitä päästäkseen maailman huipulle. Busines Suomelle ja lisää rahaa hyvinvointivaltion kehittämiselle. Vienti on ehdoton ja pienyrityksille mahdollisuus. Ilman näitä muutoksia ei suomi tule olemaan hyvinvointivaltio! Jos ymmärtänyt oikein on Pietilä aika samoilla linjoilla.