Ilmastonmuutos voidaan ratkaista…

…mutta helppoa se ei tule olemaan.

Kuluttajat vaativat ilmastoratkaisuja. Yritykset kilpailevat niillä. On syntynyt myönteinen kierre, joka antaa uskoa siihen, että ilmastonmuutos voidaan ratkaista.

Kuluttajien paine ei kuitenkaan yksin käännä ilmaston lämpenemistä parempaan suuntaan. Tarvitaan teknologiaa, markkinoita ja fiksua sääntelyä. Suuri kysymys on kivihiilen käytön vähentäminen. Tähän mennessä siinä ei ole onnistuttu. Miten onnistuttaisiin tulevaisuudessa? Tässä muutama ajatus:

 1. Kaasu on erinomainen väliaikainen ratkaisu. Sen käyttöä pitää lisätä. (Ehdotin tätä ”kolmen viisaan” raportissa Ruotsin, Norjan ja Suomen pääministereille.) https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/-kasvua-pohjoisesta-raportti-julkaistu-tromssassa
 2. Ydinvoimasta luopuminen on huono idea. Saksa ei ole pystynyt pienentämään kivihiilen käyttöä, vaikka se on satsannut miljardeja ”energiamuutokseen”.
 3. Niin sanotut ”negatiiviset päästöt” ovat tärkeä osa ratkaisua. Metsät ja kosteikot ovat avainasemassa, mutta myös CO2-sieppaus (carbon capture).
 4. Teknologia! Fuusio ratkaisee ongelman joskus. Väliaikana täytyy kaikkia mahdollisia teknologioita kehittää. Valtion rooli on rahoittaa perustutkimusta. Yritysten rooli on tehdä toimivia teknologisia ratkaisuja. Jotta teknologiayritykset pystyvät kehittämään uusia ratkaisuja, tulee yritysten toimintaedellytyksistä pitää huolta.
 5. Mustahiiltä ja metaania on vähennettävä nopeasti. Venäjä on tärkeässä asemassa näiden lyhytikäisten ja voimakkaiden kasvihuonepäästöjen kontrollissa. Pitäisikö tämä ottaa huomioon lännen sanktiopolitiikassa?
 6. Hinta päästöille. Maailmanlaajuista päästökauppaa tuskin saadaan, mutta jokainen fiksu askel siihen suuntaan, että CO2-päästöt näkyvät hinnassa, on hyvä asia.
 7. Pidä teollisuus Suomessa! ”Parempi pyy pivossa kuin kymmenen saastuttavaa tehdasta Kiinassa.” Meidän on pidettävä huolta suomalaisen teollisuuden toimintaedellytyksistä. Vaihtoehtona on työpaikkojen katoaminen ja päästöjen kohoaminen.

 

Yksi vastaus artikkeliin ”Ilmastonmuutos voidaan ratkaista…

 1. Eikös olisi hyvä lisätä myös seuraavat toimenpiteet:
  1) rakennuskielto kuntaan jos lämmitys fossiilisilla.
  2) Asutuksen ohjaaminen pois suurista kaupungeista jotka ovat pahimmat päästölähteet. Ks. alla oleva lista
  3) Kovat CO2 verot fossiilisille lämmityspolttoaineille.

  Hiili 21 kaupunkien eli C21 kaupunkien ulkopuolinen suomi elää jo lähes nolla tasossa asumisen CO2 päästöjen suhteen eli puolella Suomea ei ole mitään suurempaa korjattavaa ongelmaa kuin jotain jämää vielä. Loistava saavutus siis KEHÄ III ulkopuoliselta Suomelta!

  Tekniikka ja talous lehdessä oli tänään top 30 CO2 lähteet Suomessa, luvut tonneina:
  yhteensä 16390188,00
  Josta Helsinki 3171803 eli 20%
  Espoo+vantaa 1223622 7,50 %
  Kaupunkien tarvitsema sementti 891409 5,50 %
  muiden kaupunkien voimalaitokset 5476015 33 %
  kaupungit 66 %
  Pääkaupunkiseutu 4395425 eli 26%
  https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/tassa-suomen-30-suurinta-yksittaista-co2-paastolahdetta-laitosten-osuus-hieman-alle-puolet-kaikista-paastoista-6762529?fbclid=IwAR2jPYCtS-xQqEim4f4n1RzUfKcb0leJgNqZdvrK6g26J50taeh6Wx0LemU