Maailmantalous 2013: toivoa on vaikeuksista huolimatta

Tein videolle kymmenen minuutin pika-analyysin vuoden 2013 maailmantaloudesta. Sanoma pähkinänkuoressa on seuraava: USA saattaa yllättää myönteisesti. Muutoin ilonaiheita ei juuri ole.

Epävarmuus maailmantaloudesta jatkuu, kasvuennusteita reivattu alas. Suomelle vuosi 2013 tulee olemaan suuren rakennemuutoksen vuosi, sillä parhaillaan on käynnissä siirtyminen teollisesta Suomesta kohti monimuotoista Suomea. Ilahduttavaa on, että euro näyttää pysyvän pystyssä ja Eurooppa voi nyt keskittyä suunnittelemaan ulospääsyä kriisistä.

Tässä koko kymmenenminuuttinen – jos vaikka haluat käyttää sitä suunnittelukokouksessa:

Lastuna maailmantalouden lainehilla?

 Järisittyvä epävarmuus mailmantaloudessa johtuu kolmesta asiasta: Euroopan velkaongelmasta, Yhdysvaltain poliittisen tilanteen lukkiutumisesta ja epävarmuudesta Kiinan suhteen. Suomi ei voi vaikuttaa yhteenkään näistä asioista. Mutta meidän pitää varmistaa, että emme jää lastuksi maailmantalouden lainehille.

Nyt Suomen hallitukselta odotetaan todellista kriisiohjelmaa. Sen tulee koostua kasvua tukevista verohelpotuksista (ja veronkorotusten lykkäämisistä), tiukasta säästöohjelmasta ja toimista, joilla varmistetaan yritysten rahoituksen saanti. Palataan yksityiskohtiin pian.