Brexit on turvallisuuspolitiikkaa

Britannia on Euroopan suurin sotilasmahti Venäjän jälkeen. Mikäli Brexit johtaa täydelliseen välirikkoon EU:n ja Britannian välillä, heikkenee Euroopan turvallisuus merkittävästi. Syitä on useita.

Ensiksi: Naton toimintakyky vaarantuu. Tähän saakka sotilaat ovat onnistuneet ylläpitämään käytännön yhteistyötä Presidentti Trumpista riippumatta. Jos yhtälöön lisätään EU:n ja Britannian täydellinen välirikko, on Naton toimintakyky vaarassa. Miksi? Nato on poliittinen organisaatio. Päätöksiä tekevät poliitikot eivätkä sotilaat.

Toiseksi: Euroopan oman (USA:sta riippumattoman) sotilaallisen toimintakyvyn rakentaminen vaikeutuu huomattavasti. Britannia ja Ranska ovat Euroopan ainoat ydinasevaltiot. Ne ovat myös ainoat valtio, joilla on merkittävää kykyä ja osoitettua valmiutta toimia oman lähialueensa ulkopuolella sotilaallisesti. Britannian tiedusteluyhteistyö USA:n, Kanadan, Australian ja Uuden Seelannin kanssa on tähän mennessä hyödyttänyt myös EU:ta. Näin ei välttämättä ole jatkossa. Myös puolustusteollinen yhteistyö vaikeutuu. Jos yhteistyö Britannian kanssa ei suju, heikentyy EU:n kyky rakentaa omaa uskottavaa puolustuskykyä dramaattisesti.

Tämä on Suomelle vakava paikka. Suomen sotilaallinen turvallisuus rakentuu kolmen pilarin varaan. Jokaista pilaria vahvistaa läheinen yhteistyö Ruotsin kanssa.

Ensimmäinen on uskottava kansallinen puolustus, jonka ylläpitäminen vaatii reipasta talouskasvua – paljon reippaampaa kuin mitä Suomen Pankin pitkän aikavälin reilun prosentin kasvuennuste lupaa.

Toinen pilari on yhteistyö Naton ja Yhdysvaltojen kanssa. Jos transatlanttinen turvallisuusyhteistyö Brexitin myötä heikentyy, saattaa myös Suomen yhteistyö Naton ja USA:n kanssa vaarantua.

Kolmas pilari on yhteistyö EU:n puitteissa. Välirikko Britannian kanssa vähentäisi myös tämän yhteistyön painoarvoa.

Mitä jää käteen?

Suomen EU-puheenjohtajuuden merkitys kasvaa minuutti minuutilta. Suomen tulee varmistaa, että yhteistyö EU:n, Britannian ja USA:n kanssa jatkuu tulevaisuudessakin.

Yksi vastaus artikkeliin ”Brexit on turvallisuuspolitiikkaa

 1. We offer you the opportunity to advertise your products and services.
  Hi! That is a good offering for you. I can help you with sending your commercial offers or messages through feedback forms. The advantage of this method is that the messages sent through the feedback forms are included in the white list. This method increases the chance that your message will be read. Mailing is made in the same way you received this message.

  Sending via Feedback Forms to any domain zones of the world. (more than 1000 domain zones.). The cost of sending 1 million messages for any domain zone of the world is $ 49 instead of $ 99.
  Domain zone .com – (12 million messages sent) – $399 instead of $699
  All domain zones in Europe- (8 million messages sent) – $ 299 instead of $599
  All sites in the world (25 million messages sent) – $499 instead of $999
  Domain zone .de – (2 million messages sent) – $99 instead of $199
  Domain zone .uk – (1.5 million messages sent) – $69 instead of $139
  Domain zone .nl – (700 000 sent messages) – $39 instead of $79

  Discounts are valid until March 25.

  Contact us.
  Telegram – @FeedbackFormEU
  Skype – FeedbackForm2019
  Email – FeedbackForm2019@gmail.com

  Thank you for your attention.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *