Kovaa peliä Washingtonissa

Putinin on turha etsiä kavereita Washingtonista. Sekä presidentti että kongressi ovat valmiita koviin pakotteisiin. Ongelma on, että kun pakotteet kerran kirjataan lakiin, niitä ei hevillä sieltä pois saada. Jotkut puhuvat jo menetetystä vuosikymmenestä.

Tapasin eilen kongressissa johtavan republikaaniedustajan. Luulin, että hän edustaisi poikkeuksellisen kovaa linjaa suhteessa Venäjään. Olin väärässä. Kaikki ovat kovalla linjalla.

Kongressi on kovalla linjalla siksi, että vaalit ovat tulossa marraskuussa. Venäjän kauppa on niin pieni siivu USA:n viennistä, että sen puolustamisella ei vaaleja voiteta. Sen sijaan Putinin pysäyttäminen talouspakotteilla sopii äänestäjille hyvin.

Kysyin asiantuntijoilta, miksi Obama kannattaa pakotteiden kirjaamista lakeihin? Hänellä on laajat valtuudet toimia ilman kongressia. Vastaus on yksinkertainen: hän haluaa jakaa vastuuta. Riita Venäjän kanssa voi laajentua niin suureksi, että Euroopan hento talouskasvu taittuu. Tässä skenaariossa myös USA:n talous saisi siipeensä. Obama ei halua tulla parjatuksi tästä. On parempi antaa innokkaan kongressin laatia lakeja.

Ja innokas kongressi tosiaan on. Kongressin käytävillä puhutaan Venäjän eristämisestä dollaritaloudesta. Mitä pahaa siinä olisi, jos Venäjän talous romahtaisi? Tällaiset heitot saavat hiukset nousemaan pystyyn.

Venäjän suorittamaan Krimin valtaukseen pitää vastata päättäväisesti ja kovasti. Se on selvä. Ei rajanaapureita voi kohdella tällä tavoin. Silti: nyt kannattaa pitää pää kylmänä. Vastatoimien pitää olla kovia ja hyvin suunniteltuja. Nyt niistä on tulossa kovia ja huonosti suunniteltuja.

Kommentointi on suljettu.