Porkkalan kaupunki – Porkkala stad

Kun katsoo maantieteellistä ja kielikarttaa – ja viettää kesänsä Kirkkonummella – vaikuttaa ilmiselvältä, että Kirkkonummen, Siuntion ja Inkoon kannattaa yhtyä. Professori Heikki A. Reenpäällä on liitokselle nimikin: Porkkalan kaupunki – Porkkala Stad.

Riippumatta siitä, ihastuuko ehdotettuun nimeen, on Heikki A. Reenpään ehdotus erinomainen. (Ja kun otan näin voimakkaasti kantaa, täytyy ilmoittaa, että Heikki A. Reenpää on sukulainen.)

Uudesta kaupungista tulisi kaksikielisyyden ikoni. Kaupunki, joka ottaisi kaikessa kaksikielisyyden huomioon. Muutaman vuoden päästä helsinkiläiset lähettäisivät lapsiaan kesäksi Porkkala Stadiin opettelemaan ruotsia. Koulut näyttäisivät mallia, miten kaksikielisyys toteutetaan uhraamatta ruotsinkielisten identiteettiä. Kaupat jatkaisivat kaksikielisinä kuten tänäänkin.

Pelkällä kaksikielisyydellä ei kuitenkaan elä. Siksi on hieno havaita, että Kirkkonummen, Inkoon ja Siuntion kolmiolla on poikkeuksellisen hyvät tulevaisuuden näkymät. Mahdollinen nestekaasusatama ja muut liikennehankkeet, kasvava väestömäärä ja yrittäjyys siivittävät aluetta eteenpäin. Helsingin läheisyys auttaa houkuttelemaan asukkaita.

Vielä nimestä: siihen ei kannata juuttua. Heikki A. Reenpään ehdotusta kannattaa pohtia kulttuurisista, maantieteellisistä, taloudellisista ja kielipoliittisista lähtökohdista. Kun näin tekee, huomaa, että ehdotus on järkevä.

2 vastausta artikkeliin ”Porkkalan kaupunki – Porkkala stad

  1. Kumpi on kiinnostavampi lapsille, Pietari vai Porkala Stad. Tai vaikka Hong Kong? Eikös tuo suomalaiset lähettävät lapsensa opiskelemaan ruotsia Porkalaan ole vähän niin kuin 1970-lukua…