Suomi oudossa seurassa

20.12.2007

TALOUSSANOMAT 4.12.2007

Tiesitkö, että Suomi on asettunut Gazpromin, Saksan ja Ranskan rintamaan vastustamaan Euroopan energiamarkkinoiden vapauttamista? En minäkään tiennyt, koska asiasta ei juuri ole keskusteltu.

Euroopan energiaministerit pitivät maanantaina Brysselissä kokouksen, jossa arvioitiin energiamarkkinoiden vapauttamisen nykytilannetta. Taustalla oli komission laatima ”paketti”: kokoelma lainsäädännöllisiä toimenpiteitä ”energiamarkkinoiden loppuunsaattamiseksi”.

Paketin hyväksymistä ajavat Englanti ja Hollanti. Sen kaatamista kannattavat Saksa ja Ranska. Gazprom on hypännyt Saksan ja Ranskan kelkkaan siksi, että komission aloite estäisi sitä omistamasta valtakunnantason kaasun siirtoputkia Euroopassa.

Vielä puoli vuotta sitten Suomi kannatti komission aloitetta. Kanta oli looginen jatke Suomen aiemmalle politiikalle. Olemme perinteisesti tukeneet sisämarkkinoiden loppuunsaattamista. Lisäksi olemme olleet komission tukena asioissa, jotka liittyvät markkinoiden vapauttamiseen.

Miksi Suomi hylkäsi komission ja hyppäsi Gazpromin kelkkaan? Syy on yhtiö nimeltä Finngrid. Kun Suomi tuki aloitetta, se ei tiennyt, että komissio kieltäisi kategorisesti tuottajien osallistumisen kantaverkon omistukseen. Kun komission kanta paljastui, hyppäsi Suomi yhdestä leiristä toiseen – tai jäi leirien väliin ihmettelemään, kuinka tässä näin kävi.

Päivänselvää on, että komission mallin hyväksyminen romuttaisi Finngridin aseman. Finngridin omistuksessa tuottajilla on vahva asema: Fortum ja Pohjolan voima omistavat molemmat 25 prosenttia, valtio omistaa 12 prosenttia ja institutionaaliset omistajat loput.

Suomen kanta on, että Finngrid ei estä markkinoiden tehokasta toimintaa. Komission kanta on, että poikkeuksia ei sallita. Saa nähdä tuleeko energiamarkkinoista seuraava vääntö komission ja Suomen hallituksen välillä. Vai löytyykö kompromissi?

Lopuksi: viime viikkoina on taitettu peistä EU:n tukiaisista ja suomalaisen maatalouden tulevaisuudesta. Kumpi on Suomen kannalta tärkeämpi: toimivat energiamarkkinat vai tukiaisten turvaaminen siipikarjan kasvattajille?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *