Sata päivää porvarismia

17.08.2007

Taloussanomat uudistui. Lupasin jatkaa kolumnistina. Toivomus oli, että kolumnit olisivat lyhyitä ja nasevia. Ensimmäinen uudessa lehdessä ilmestyi 14.8.2007.

Porvarihallitus ohitti sadan päivän paalun muutama viikko sitten. Hallituksella menee hyvin. Vienti vetää. Keskiluokka vaurastuu. Työllisyys kehittyy suotuisasti. Ulkopolitiikassa puhaltavat uudet tuulet. Hienoa!

Ongelma on, että porvarihallituksen ote on taktinen, kun sen pitäisi olla strateginen.

Ajatelleenpa verotusta. Suuri enemmistö asiantuntijoista uskoo, että suomalainen palkkaverotus on aivan liian kireää. Kansalaiset ovat samaa mieltä. Yli 70% suomalaisista kannattaa pontevaa veroalea.

Mitä tekee hallitus? Se näkee verotuksen ruuvina, jolla säädellään kansantalouden kuumenemista tai viilenemistä. Taktisena päätöksenä tiukka verolinja lienee paikallaan ? vaikka en ole nähnyt vakuuttavaa esitystä ylikuumenemisen vaarasta. Mutta missä on porvarihallituksen strateginen verolinja?

Aikooko porvarihallitus valmistautua tulevaisuuden haasteisiin pitämällä verotuksen niin korkealla kuin mahdollista? Aikooko se pitää ylimmän marginaaliveron yli viidessäkymmenessä prosentissa? Onko verotuksen osuus kansantuotteesta porvarihallituksen mukaan suunnilleen oikean kokoinen?

Jos lähdetään siitä, että kaikki tulot kuuluvat valtiolle, voidaan verotusta pitää ylhäällä silloinkin kun sitä olisi varaa alentaa. Jos uskotaan, että tulot kuuluvat ihmisille ja yrityksille, on tilanne toinen. Silloin hallituksen on tarkkaan perusteltava miksi se ei alenna veroja, vaikka valtion verotulot kasvavat niin että kohisee.

Väitän, että Suomi on uudessa tilanteessa. Ennen palkansaajien äänet ostettiin suurilla veroilla, joita sitten jaettiin kaikille ryhmille. Tulevaisuudessa palkansaajien äänet ostetaan nostamalla keskiluokan käytettävissä olevia tuloja ? eli alentamalla verotusta. Miksi? Siksi, että tavallinen suomalainen joutuu pulittamaan koko ajan suuremman osan vapaa-ajan, harrastusten, terveyden ja yleisen hyvinvoinnin menoista omasta pussistaan. Ellei porvarihallitus ota keskiluokan uutta tilannetta tosissaan, voimme olla varmoja, että demarit sen tekevät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *