Arvio UPI:n Nato-selvityksestä

20.12.2007

Uusi Suomi 12.12.2007

RAPORTTI KIRJOITTAA MYÖNTEISESTI NATOSTA

Ulkopoliittisen instituutin tänään (12.11.2007) julkistama Nato-raportti antaa myönteisen kuvan Natosta ja Suomen mahdollisesta jäsenyydestä siinä.

Raportti ei ota kantaa jäsenyyden puolesta tai sitä vastaan. Selvää kuitenkin on, että julkaisun perusteella on vaikea voimakkaasti vastustaa Suomen jäsenyyttä Natossa.

Tutkijaryhmän mukaan Venäjä ei juuri korvaansa lotkauttaisi, jos liittyisimme Natoon. Ensimmäinen reaktio voisi olla ärsyyntynyt kommentti, mutta pidempi aikaista haittaa idänsuhteille jäsenyys ei toisi. Näin siksi, että ”Suomi sinetöi liittymisensä poliittiseen länteen liittymällä Euroopan unioniin vuonna 1995. Tähän verrattuna Suomen Nato-jäsenyyden psykologiset vaikutukset Venäjällä olisivat paljon lievemmät.”

Julkaisun lopputulema on, ettei jäsenyyttä ei ratkaista faktoilla vaan maailmankuvilla. Raportin sanoin: Suomen Nato-suhde liittyy kysymykseen, kuinka miellämme itsemme sekä millaisena me näemme ja haluamme nähdä Suomen roolin maailmassa. Naulan kantaan. Aion itse valottaa juuri tätä kysymystä ensi vuoden alussa julkaistavassa EVA Raportissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *