Istuin junassa matkalla Tampereelle, kun kuuluttaja ilmoitti sähkötupakan käytön olevan kiellettyä. En itse käytä, mutta ihmettelin kieltoa. Niin olisi ihmetellyt myös John Stuart Mill.
Tupakkatuotteisiin kohdistuvat rajoitukset perustuvat John Stuart Millin (1806-1873) popularisoimaan ”haittaperiaatteeseen”. Ihmisen käyttäytymistä voidaan rajoittaa säännöillä, jos käyttäytymisestä on haittaa muille. Tupakoimisesta on haittaa muille ainakin kahdella tapaa. Ensiksi, passiivinen tupakointi lisää sivullisten sairastumisriskiä. Toiseksi, tupakoitisijoiden sairastumisesta koituva lasku tulee viimekädessä veronmaksajille. Näillä perusteilla tupakointia voidaan rajoittaa.
Mutta mitä haittaa on siitä, jos vieressä istuva matkustaja käyttää sähkötupakkaa? Voin olla väärässä, mutta käsittääkseni sähkötupakka ei ole vaarallinen sivulliselle. Voin olla väärässä, mutta käsittääkseni sähkötupakasta ei ole käyttäjälle sen enempää haittaa kuin esimerkiksi alkoholista, jota junassa myydään aikuisille matkustajille.
Euroopan parlamentti tekee tänään päätöksiä tupakoinnista. Täytyy toivoa, että into kieltää ei aja terveen järjenkäytön ohitse. John Stuart Millin haittaperiaate on yhä hyvä ohjenuora päätöksenteolle näissä kysymyksissä.
Blogissa: Sähkötupakka ja John Stuart Mill http://t.co/IM0Xr9tqo7
Mitä haittaa on siitä, jos junassa vieressä istuva käyttää sähkötupakkaa, pohtii Risto E. J. blogissaan http://t.co/DdlQVsQVHi @ristoej
RT @K3FIN: Mitä haittaa on siitä, jos junassa vieressä istuva käyttää sähkötupakkaa, pohtii Risto E. J. blogissaan http://t.co/DdlQVsQVHi @…
RT @K3FIN: Mitä haittaa on siitä, jos junassa vieressä istuva käyttää sähkötupakkaa, pohtii Risto E. J. blogissaan http://t.co/DdlQVsQVHi @…
Ehdotan, että jokaiseen junaan rakennetaan sähkötupakkakoppi.
Mietin pitkään miten tällaisen ”sharen” perustelisin tuttavilleni. En keksinyt sanoja. Lopulta tulin tulokseen… http://t.co/Vg3iWSrIBZ
Analoginen tupakka ei pelkästään tao järjettömän suurta voittoa, mutta se myös monissa tapauksissa vie käyttäjänsä hengen ennen kuin käyttäjä ehtii edes eläkeikään, ja yleisesti ennen tätä on koukuttanut käyttäjänsä vuosikausiksi. Mikäpäs sen täydellisempi tuote kun tietystä näkökulmasta tarkastellaan.
Sähkötupakalla on kaikkein suurin onnistumisprosentti tupakoinnin lopettamiseen tai vähentämiseen tarkoitettujen tuotteiden kesken – kautta historian. Siksi myöskin sähkötupakka uhkaa kaikkea tätä. Sähkötupakoitsijat koitetaan alistaa kaikkien ihmeellisten säädösten alle, vaikkei siinä ja analogisessa tupakassa ole muuta samaa kuin käyttötapa (vaikkei sähkötupakassa palakaan mikään) ja nikotiini, ja aina ei edes sitä.
Kukin voi kysyä itseltään milloin valtamedia on uutisoinut positiivisen ja/tai puoltavan jutun sähkötupakasta, eikä täysin päinvastoin.
Mukavaa löytää vaihteeksi positiivisiakin bloggaajia! 🙂 Hienoja sanoja hienolta ihmiseltä.
Maailmassa on yhtä paljon negatiivisia ”asiantuntija” möläytyksiä kuin on myös positiivisiakin tutkimuksia. Toki jälkimmäisiä ei Suomen uutisista juuri löydy ja tämä pistää miettimään, että mikä rahoittaa noita uutisia…
Mutta hienoa tosiaankin löytää tällaistakin tekstiä. Jatka siis samaan malliin!
Kiitos hra Penttilä tästä kirjoituksesta. Olette muuten ymmärtäneet asian aivan oikein. Sähkötupakka ei aiheuta haittoja sivullisilla ja tuskin edes itse käyttäjälleen.