Tuhannen sivalluksen kuolema

Death by a Thousand Cuts* kertoo Kiinassa aikoinaan käytetystä kidutusmenetelmästä, jossa uhri surmattiin pienin pienillä sivalluksilla. Jokainen sivallus oli vain pieni viilto. Yhdessä ne veivät uhrin elinvoiman ja sitten hengen.

Tuhannen sivalluksen kuolema odottaa Euroopan Unionia ja Britanniaa.

Suomessa ja muissa EU-maissa virkamiehet keräävät listoja eri toimialojen avainkysymyksistä Brexit-neuvotteluja varten. Yritykset listaavat omat puolustukselliset tarpeet ja hyökkäykselliset mahdollisuudet. Elinkeinoelämän järjestöt tekevät niistä yhteenvetoja. Virkamiehet tutkivat EU-sopimuksia ja WTO-säännöksiä ja valmistautuvat 7-12 vuotta kestävään prosessiin. Samaan aikaan komissio päättää esittää 60 miljardin erolaskun Britannialle ihan noin vain alkajaisiksi.

Britanniassa tilanne on vielä hullumpi. Ensin äänestetään Brexitistä. Sitten siihen lisätään vielä ero yhteismarkkinoista ja tulliunionista ihan noin vain selkeyden vuoksi. Tämä uusi, selkeä Brexit tarkoittaa sitä, että Britannia käy seuraavat 10-15 vuotta erilaisia kauppapoliittisia neuvotteluja päästäkseen siihen asemaan, missä se on tänään.

Yleensä vastustan top-down lähestymistapaa, mutta tämä bottom-up prosessi tulee tuhoamaan EU:n ja Britannian.

Tarvitsemme poliittista ratkaisua, joka keskittyy suuriin linjoihin.

60 miljardin eroraha? Sovitaan, että mikään ei muutu tämän budjettikauden aikana riippumatta siitä onko Britannia jäsen vai ei. Sen jälkeen ei peritä mitään maksuja ellei niistä uudessa sopimuksessa erikseen sovita.

Kansalaisten vapaa liikkuvuus? Sovitaan siirtymäajasta, jonka aikana molemmat osapuolet sitoutuvat kunnioittamaan nykyisiä sääntöjä sekä päivämäärästä, johon mennessä uudet säännöt tulevat voimaan.

Uusi sopimus? Otetaan CETA-sopimus ja kirjoitetaan Kanadan paikalle Yhdistyneet Kuningaskunnat sekä käydään tiukat neuvottelut niistä asioista, jotka jäävät CETA-sopimuksen ulkopuolelle.

Muistatteko vielä maabrändityöryhmän? Se julisti, että Suomi ratkaisee maailman viheliäisimpiä ongelmia. ”Jos teillä on ongelma, lähettäkää se meille.” No nyt meillä on ongelma. Voisiko Suomi ystävällisesti yrittää tuoda järkeä tähän Brexit-prosessiin?

* Timothy Brook, Jérôme Bourgon and Gregory Blue. Death by a Thousand Cuts,Cambridge, MA: Harvard University Press, 2008. ISBN 9780674027732.

Kommentointi on suljettu.