Perustulo vai ”living wage”?

Suomessa valmistaudutaan kokeilemaan perustuloa. Britanniassa korotettiin tänään minimipalkkaa roimasti. Tervetuloa kokeilujen maailmaan!

Jos perustulokokeilu on rohkea liike, niin vielä rohkeampi liike on korottaa minimipalkkaa reilusti. Tämän päivän jälkeen kaikille yli 25-vuotiaille maksetaan Britanniassa 7,20 puntaa eli runsaat yhdeksän euroa. (Vanha minimipalkka oli 6,70.) Tämän lisäksi hallitus on luvannut korottaa minimipalkkaa joka vuosi vuoteen 2020.

Suomessa ei ole mahdollisuuksia palkankorotuksille, koska kustannuskilpailukykymme on erityisen heikko. Sen takia perustulokokeilu on järkevä tapa edetä. Itse olisin mielelläni nähnyt, että ansiosidonnaiset edut olisivat mukana kokeilussa. Mutta hyvä, että päästään kokeilemaan edes puolittaista mallia.

Poliittisesti yllättävä

Poliittisesti Britannian ja Suomen kokeilut ovat jännittäviä siksi, että niitä edistävät yllättävät puolueet.

Perinteisesti perustuloa ovat kannattaneet vihreät ja vasemmistoliitto sekä pieni ryhmä markkinaliberaaleja (kuten edesmenneet nuorsuomalaiset). Nyt se etenee perusporvarihallituksen johdolla.

Perinteisesti Britannian konservatiivit ovat vastustaneet minimipalkkaa yleensä ja sen korotuksia erityisesti. Nyt konservatiivit ajavat minimipalkan nostamista ”käännynnäisen innolla” (kuten eräs brittilehti asian ilmaisi).

Mistä oikein on kysymys? Kysymys on siitä, ettei vanha sosiaaliturva-työmarkkinamalli täytä nykyajan vaatimuksia sen enempää Britanniassa kuin Suomessakaan. Uusia keinoja on pakko löytää.

Filosofisesti mielenkiintoinen

Filosofisesti Britannian ja Suomen kokeilun ovat jännittäviä siksi, että ne pyrkivät ratkaisemaan matalapalkkaongelman eri tavoin.

Valtiovarainministeri George Osbornen tavoite on tilanne, jossa ihminen tulisi toimeen omalla palkallaan ilman julkisia tukia. Tällaisessa tilanteessa ”living wage” eli elämisen tarvittava palkka ja minimipalkka olisivat samat. Siksi hän käyttää nimitystä ”national living wage”.

Perustulofilosofia on toinen. Sen sijaan, että valtio pakottaisi työnantajat maksamaan korkeampaa palkkaa, perustulo tukee pienituloista työntekijää. Perusteita on kaksi. Ensimmäinen on se, että nyky-yhteiskunnassa on suuri määrä sellaisia töitä, jotka jonkun pitää tehdä, mutta joiden ”lisäarvo” on niin pieni, ettei yksikään työnantaja ei pysty maksamaan niistä kunnon palkkaa. Toinen on se, että pätkätyöntekijälle perustulo antaa perusturvan.

Mitä mieltä ekonomistit ovat Britannian kokeilusta? Perinteinen ekonomistinäkemys on, että minimipalkka kasvattaa työttömyyttä hieman ja korkea minimipalkka paljon. Mutta mikä on ekonomistien näkemys tänään?

Financial Times kysyi seitsemältäkymmeneltä ekonomistilta, mitä mieltä he ovat. Puolet (31) oli sitä mieltä, että muutos on hyvä. Puolet (31) oli sitä mieltä, että muutos on huono. Loput olivat kahden vaiheilla. Juuri tämä tekee kokeilusta äärimmäisen mielenkiintoisen. Jos tulokset ovat hyviä, alkavat muutkin maat seurata Britannian (ja Saksan) mallia. Jos tulokset ovat huonoja, ei seuraajia tule.
Sama pätee Suomen kokeiluun. Jos tulokset ovat hyviä, seuraajia löytyy ja päinvastoin.

Näillä kokeiluilla voi olla kauaskantoisia seurauksia.

4 vastausta artikkeliin ”Perustulo vai ”living wage”?