Sorry, kätilöt, olette väärässä

Kätilöt saivat Pääministerin pään kääntymään. Minun pääni ei ole kääntynyt. Sunnuntaikorvaukset ovat Suomessa liian korkeat.

Pääministeri Sipilä perui sunnuntaikorvausten alentamisen siksi, että kätilöiden puheenvuoro korvausten tärkeydestä vakuutti hänet. Minua puheenvuoro ei vakuuttanut.

Kätilöt ja palomiehet ovat palkkansa ansainneet. Tästä olen kätilöiden ja pääministerin kanssa samaa mieltä. Mutta on väärin, että heidän ansionsa perustuvat ylisuuriin sunnuntaikorvauksiin.

Korkeat sunnuntaikorvaukset ovat työllistämisen este. Ravintola- ja matkailuala on tästä hyvä esimerkki. Jos haluamme, että Suomeen syntyy lisää työpaikkoja, on työllistämisen esteitä purettava. Niinpä myös sunnuntaikorvauksia tulee pienentää.

Kätilöiden ja palomiesten peruspalkka tulisi olla niin hyvä, että se ottaa huomioon jatkuvan tarpeen tehdä työtä myös viikonloppuina. Muutoin synnytyksiä ei saada hoidettua eikä tulipaloja sammutettua.

Ratkaisu ei ole ylisuuret sunnuntaikorvaukset. Ratkaisu on palkan nosto yhdistettynä sunnuntailisien alentamiseen. Siinä olisi järkeä.

41 vastausta artikkeliin ”Sorry, kätilöt, olette väärässä

  1. Voisiko asiaa ajatella niin, että peruspalkka on kohdillaan, mutta lisien prosentit ovat pielessä. Yölisä voisi hyvin olla hieman korkeampi, yöllä työskentely on todettu terveydelle vaaralliseksi ja useimmille epämiellyttäväksi. Sunnuntai ei poikkea muutoin muista päivistä kuin muun perheen vapaapäivien. Siksi sunnuntailisä voisi olla merkittävästi nykyistä matalampi. Kuitenkin, jos työntekijä joutuu olemaan sekä lauantaina että sunnuntaina töissä, voisi korvausta hieman nostaa, koska ei ole mahdollista viettää aikaa esim. perheen koululaisten kanssa.

  2. Penttilän logiikka ontuu. Hän nostaa peruspalkaa ja ottaa toisella kädellä pois. En ymmärrä.

    Meillä tulisi purkaa työnantaja maksuja ja selvittää miten saisimme osinkoveroa korotettua, Itse osakkeen omistajana voin helposti mennä piiloon 31 prosentin veron taakse. Itse kaipaisin kunnon verotusta osinkoveroihin, 38-42 prosentin välillä. Mielellään sen maksaisin jos saisimme työllisistetttyä sillä sairaanhoitajia, kätilöitä, ect…

  3. no sieltähän tulee sulle rajat pullollaan halpatyövoima-armeija haittavatteja. Sen varjolla sitten poistatte palkat suomalaisiltakin. Siis pakkolailla matu suomalaisen sijaan pelkällä korvauksella. Siinä on suunnittelemanne tuottavuusloikka. Vai että sunnuntaikorvaukset liian korkeat? Sun, häkämiehen ja muiden mulkkujen palkka on liian korkea. Puhumattakaan poliitikoista, jotka on mukana matu-bisneksestä, joka tyhjentää valtionkassan lopullisesti.

  4. Risto, kätilöillä on semmoista osaamista jota ei saa muualta joten siitä on maksettava se mitä nämä pyytävät tullakseen töihin sunnuntaisin! Tämä on sitä sinun suuresti ihailemaa kapitalismia! Eikä se olekin mukava aate kun oman osaamisensa voikin muuttaa rahaksi?

  5. Esim. Keski-Uudenmaan Pelastuslaitoksen operatiivisen henkilöstön työaika on 24h joka neljäs vuorokausi. Kaikki vuorolisät on laskettu yhteen, eli peruspalkan päälle maksetaan 41% – eli ei enää eroitella esim. yö- tai sunnuntailisiä. Palkka on joka kuukausi sama (mahdollisia ylitöitä lukuunottamatta) osuu siihen pyhiä enemmän tai vähemmän. Kaikki ovat tyytyväisiä tähän malliin.

  6. Hyvä Penttilä, voisitko avartaa väitettänne
    ”Korkeat sunnuntaikorvaukset ovat työllistämisen este. Ravintola- ja matkailuala on tästä hyvä esimerkki”?