Chydenius ja Hayek

Korporatismi (eli etujärjestöjen valta) on Itävallassa ja Suomessa aina ollut vahva. Mutta niin on ollut myös vapaakaupan ja markkinatalouden perinne. On aika siirtää viisaria korporatismista kohti vapaata taloutta.

Puhuin muutama päivä sitten suomalais-itävaltalaisessa talousfoorumissa Wienissä Anders Chydeniuksesta ja Friedrich von Hayekista. Kiinnitin huomiota siihen, että Itävaltaa ja Suomea on pidetty vahvojen etujärjestöjen (eli korporaatioiden) maina. Siksi on yllättävää, että näistä maista on lähtöisin kaksi erittäin merkittävää taloudellisen liberalismin puolestapuhujaa.

Tai ehkä ei niin yllättävää. Chydenius, joka kirjoitti 1700-luvulla, näki mihin merkantilismi, etuoikeudet ja ylisääntely johtivat. Siksi hänestä tuli vapaan talouden kannattaja. Hayek, joka kirjoitti 1940- ja 1950-luvuilla, näki mihin korporatismi ja sosialismi johtivat. Siksi hänestä tuli vapaan talouden kannattaja.

Jos Chydenius ja Hayek eläisivät nyt, he kauhistelisivat Euroopan menoa. He muistuttaisivat, että ylisääntely tuo köyhyyttä. He palauttaisivat mieliin, että vauraus syntyy vapaiden ihmisten työn tuloksena. On aika palauttaa Chydenius ja Hayek kunniaan. On aika hakea kasvua markkinataloudesta, ei sääntelystä.

Yksi vastaus artikkeliin ”Chydenius ja Hayek

  1. Aivan oikein!

    Ikävä kyllä Suomessa ns. ”vapaan markkinatalouden” kannattajat hallituksessa ovat taipuneet korporastimia ja sosialismia kannattavien linjoille vaikka nimellisesti korporatismin ja sosialismin kannattajat ovat vähemmistö. Taitaa olla kuitenkin niin, että esim. eläkeyhtiöiden eliitin edut ovat niin suuret että tuo eliitin edut ovat ”vapaiden ihmisten” etuja huomattavasti tärkeämpiä puolustaa. Näiden etujen puolustajina ”vapaan liberaalin markkinatalouden” ja ”korporastimin ja sosialismin” puolustajat ovat nyky-Suomessa samalla puolella. ”Vapaiden ihmisten” eduista viis veisaten” VÄHEMMÄN VEROJA, ENEMMÄN VAPAUTTA!