Viron ihme

Viron talous kasvaa 8 prosenttia tänä vuonna. Työttömyys on kääntynyt laskuun. Eniten ihmetyttää kuitenkin Eestin edistyksellisyys tietoyhteiskuntana.

Verrataanpa naapureita:

Yritin äskettäin tehdä erään yhdistyksen veroilmoituksen netissä. Helpommin sanottu kuin tehty. Keskustelin palveluohjaajan kanssa puhelimessa samalla kun täytin tietoni, menin Katso-sivulle, käytin oman pankkini palvelua tunnistautumiseen, valitsin salasanan ja pääkäyttäjäsalasanat (neljä kpl). Printtasin palveluohjaajan kehotuksesta kaksi eri paperia taltioitavaksi. Sitten jäin odottamaan sähköpostia, joka mahdollistaisi veroilmoituksen tekemisen. Näin Suomessa.

Virossa on jokaisella sähköinen henkilökortti, joka on samalla ajokortti ja johon on yhdistetty auton rekisteriote. Sitä voi käyttää kuukausikorttina bussissa. Pian se toimii myös kauppojen bonuskorttina. Sähköinen allekirjoitus on laajalle levinnyt ja hyväksytään kaikkialla. Sen avulla voi esimerkiksi perustaa yrityksen 18 minuutissa. Kaikki veroilmoitukset tehdään netissä. Netin kautta myös äänestetään: viime vaaleissa neljännes äänesti netin välityksellä. Jokaisella on oma valtion antama sähköpostiosoite. Sähköinen resepti on käytössä. Koululaisten läksyt näkyvät netissä, samoin ilmoituksesta sijaisista ja kokeista. Ja niin edespäin.

Suomessa sanotaan aina, että helppohan se Viron on rakentaa näitä digitaalisia palveluja, kun sai aloittaa puhtaalta pöydältä. Totta varmasti toinen puoli. Toisaalta: kyllä Suomen pitäisi vihdoinkin tehdä ryhtiliike näissä asioissa.

Kommentointi on suljettu.