Taistelu 20 prosentista

Suomalainen politiikka oli ennen taistelua 25 prosentista: neljänneksen kannatus riitti pääministerin paikkaan. Nyt politiikka on taistelua 20 prosentista: viidenneksen kannatus riittää seuraavissa vaaleissa viemään puolueen vallan kahvaan. Muutoksella voi olla arvaamattomat seuraukset.

Kolmen suuren puolueen Suomessa eduskunnan enemmistön saavuttaminen oli helppoa. Riitti, että kaksi suurta puoluetta sopi yhteistyöstä.

Neljän tasavahvan puolueen Suomessa mahdollisten hallitusyhdistelmien määrä kasvaa. Samalla kasvaa myös huoli hallituksen toimintakyvystä. Jos hallituksessa on kolme puoluetta, joista jokaisen kannatus on 15-20 prosenttia, on yhtälössä enemmän liikkuvia osia kuin kahden vahvan puolueen hallituksessa.

Asia on tärkeä. Uusi Seelanti putosi maailman kilpailukykymittareiden huipulta, kun se sai (vaalireformin tuloksena) sarjan epävakaita koalitiohallituksia.

Kommentointi on suljettu.