Haikailua suunnitelmatalouden perään

Torstaina Kauppakamarin Luotsi-kysely kertoi, että liki 40 prosenttia Suomen yritysjohtajista kannattaa valtion yritysten perustamista, ”esimerkiksi kaivosalalla”. Perjantaina Kiina ilmoitti, että USA:n ehdottama vaihtotaseiden yli- ja alijäämien rajoittaminen G20 huippukokouksessa oli ”haikailua suunnitelmatalouden perään”.

Elämme todellakin markkinatalouden myllerryksen aikaa. Kiina puhuu maailmankaupan avoimuuden puolesta – ja käyttää valtion kontrolloimia yrityksiä markkinoiden valtaamiseen. Suomi ja muut länsimaat miettivät miten uuteen tilanteeseen tulisi reagoida. Tulisiko perustaa valtionyrityksiä vai luottaa markkinatalouden toimintaan?

Kysymykseen voi vastata ideologisesti tai pragmaattisesti. Pragmaattinen vastaus on, että Suomen valtion rahat ja osaaminen eivät riitä menestyksellisten yritysten rakentamiseen. Siksi valtion tulee keskittyä yritysten toimintaedellytysten parantamiseen – ei yritysten pyörittämiseen.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö valtion roolia esimerkiksi kaivosalalla tulisi miettiä uudelleen. Ovatko rahoitusinstrumentit kunnossa? Toimivatko liikenne- ja kuljetusyhtedet? Onko TEKES-rahaa saatavilla? Ja niin edelleen.

Kommentointi on suljettu.