Yksi kirjaa – kaksi genreä

Professori Markku Kuisman Rosvoparonien paluu tarjoaa kaksi kirjaa yhden hinnalla. Yksi on virkistävä analyysi nykyisten taloudellisten ilmiöiden historiallisista vertailukohdista. Toinen on moraalista paatosta pursuava hyökkäys liberaalia talouspolitiikkaa ja sen symboleja kohtaan.

En tiedä lisääkö agitaation ja propagandan yhdistäminen historialliseen analyysiin kirjan myyntiä. Ainakin lukijan frustraatiota se lisää. Mutta kaikesta huolimatta kirja kannattaa kahlata läpi. Siitä löytyy herkullisen epäkorrekteja mielipiteitä.

Kuisma esimerkiksi puolustaa kartelleja. Hänen mielestään on kiinnostava pohtia onko suomalaisten tehtaiden alasajossa ”nyt hintaa siitä, että VANHAT HYVÄT KARTELLIT on amerikkalaisten kilpailupolitiikkaa seuraillen julisteettu 1990-luvulla kirotuksi myös Euroopassa”.

Hän puolustaa myös valtion yhtiiöitä ja osuuskuntia. Ja todistaa, että vahvalla yksityisomistajuudella ja yrittäjyydellä ei ollut mitää tekemistä Nokian nousun kanssa.

En hämmästy lainkaan, jos pääministeri Pekkarinen kutsuu professori Kuisman talouspoliittiseksi neuvonantajakseen.

Kommentointi on suljettu.