Vuori tuli Muhammedin luo – Nato Helsingissä

Yleensä Muhammed joutuu menemään vuoren luo. Nyt kuitenkin kävi niin, että vuori tuli Muhammedin luo. Kun Suomi ei liittynyt Natoon, Nato tuli Helsinkiin.

Naton pääsihteeri ja Tasavallan Presidentti Tarja Halonen puhuivat sävyisästi samassa kokouksessa Helsingin Kalastajatorpalla. Tilaisuuden isäntinä toimivat EU:n ulkoministereiden dynaaminen duo eli Carl Bildt ja Alexander Stubb.

Kyseessä oli ensimmäinen korkeaa kansainvälistä tasoa edustanut turvallisuuspoliittinen keskustelu Suomessa tällä vuosisadalla. Sen sijaan, että olisi käyty keskustelua Suomen erityisasemasta, puhuttiin kansainvälisestä turvallisuudesta ja eri instituutioiden roolista turvallisuuden parantamisesta. Toisin sanoen, Suomi oli hetken turvallisuuspoliittisen keskustelun valtavirrassa. Ei sen marginaalissa.

Kokous oli merkittävä myös siksi, että se näytti kuinka avoimen keskusteleva nykypäivän Nato on. Paikalle oli kutsuttu erilaisia näkökulmia edustavia henkilöitä Suomesta ja Suomen ulkopuolelta. Minkäänlaisesta indotkrinaatiosta ei ollut kysymys.

Ulkoministerit Bildt ja Stubb toivat raikkaan tuulahduksen suomalaiseen turvallisuuspoliittiseen keskusteluun. Hyvä Kalle! Hyvä Alex!

Kommentointi on suljettu.