G2 vai G4? Mitä Kiina haluaa?

Kiina ei halua johtaa maailmaa yksin, kaksin tai edes pienen ryhmän jäsenenä. ”Meillä on liian paljon omia ongelmia”, sanoo Wu Jianmin. Hän on Kiinan ulkoasianhallinnon akatemian rehtori.

Dominique Moïsi teki tunnetuksi käsitteen G2 viime keväänä. Hän kirjoitti: ”nyt kun G20-kokous on ohi, on syytä valmistua siihen mitä todella on edessä.” Ja hänen mukaansa edessä oli G2 eli Yhdysvaltain ja Kiinan johtava rooli. Tämä rooli saisi sisältönsä sekä kilpailusta että yhteistyöstä vanhan ja uuden mahdin kanssa.

Voi olla, että G2 imartelee kiinalaisia. Mutta sitä he eivät paljasta. Kiinalaisten virallinen linja on, että he eivät halua johtaa maailmaa yksin tai kenenkään muun kanssa. Heillä on liian paljon tekemistä omian haasteiden kanssa. He eivät halua kilpailla muun maailman kanssa. He haluavat tehdä yhteistyötä.

Tässäkin suhteessa Kiina on Venäjän vastakohta. Venäjä haluaisi johtaa, vaikka sillä ei ole resursseja. Kiina ei halua johtaa, vaikka sen BKT ohittaa aivan kohta Japanin BKT:n.

Kommentointi on suljettu.