Rakentava viesti Putinille

Putin tulee keskiviikkona Suomeen. Laitoin hänelle terveisiä.

Putin tulee Suomeen. Laitoin siihen liittyen allaolevan tiedotteen medialle:

PENTTILÄ PUTINILLE: RUOTSIN JA SUOMEN NATO-JÄSENYYS ON VENÄJÄN ETU

Kokoomuksen eurovaaliehdokas Risto E. J. Penttilä kehottaa Venäjän pääministeri Vladimir Putinia pohtimaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä uudelleen. Penttilän mukaan maiden Nato-jäsenyys olisi Venäjän etu.

– Ruotsi ja Suomi parantaisivat Naton ja Venäjän välistä yhteistyötä ja lievittäisivät vastakkainasettelua Euroopassa, Penttilä linjaa.

Penttilän mukaan Naton edellinen laajennus toi liittokunnan jäseniksi maita, jotka suhtautuvat Venäjään erittäin kriittisesti.

– Suomi ja Ruotsi toisivat Natoon uuden, yhteistyötä korostavan asenteen. Tämä hyödyttäisi Natoa, Euroopan unionia, Venäjää ja tietenkin Suomea.

Penttilän mielestä pääministeri Matti Vanhasen (kesk) tulee korostaa Putinille, että mikäli Suomi päättää joskus liittyä Naton jäseneksi, on jäsenyyden tärkein tavoite Naton ja Venäjän välisen yhteistyön vahvistaminen.

Penttilä korostaa, että Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys ei voi olla Venäjälle kynnyskysymys.

– Venäjän turvallisuuspoliittinen ajattelu perustuu etupiirijakoon. Suomi ja Ruotsi ovat jo osa lännen etupiiriä. Siksi maiden Nato-jäsenyys ei muuttaisi pohjoisen Euroopan perusasetelmaa. Georgian ja Ukrainan Nato-jäsenyys sen sijaan veisi lännen etupiirin Venäjän etupiirin sisälle. Tätä Venäjä ei voi sallia.

Penttilä ei pidä mahdottomana, että Ruotsi päätyisi Nato-jäsenyyden kannalle suhteellisen nopeasti. Uskottavan itsenäisen puolustuskyvyn ylläpitäminen tulee Ruotsille kalliimmaksi kuin Nato-jäsenyys. Siksi Ruotsi saattaa muuttaa Nato-kantaansa yhtä nopeasti kuin se muutti kantaansa ydinvoimaan tai aikoinaan EU-jäsenyyteen.

Kommentointi on suljettu.