Onko Suomi vahva?

Suomi on viime vuosina tullut tasaisesti alaspäin kilpailukymittareilla mitattuna. Mutta kaikki on suhteellista: tasainen meno alaspäin on loistava juttu silloin kun muilla menee tosi huonosti.

Kysymys kuuluu: onko Suomi niin hyvässä kunnossa kuin uskomme?

Pankkisektorimme on vahva, yritysten taseet ovat kunnossa, valtiontalous on mallillaan. Mutta jos kysyntä loppuu, loppuu yritysten kyky tehdä tulosta. Esimerkkejä kysynnän loppumisesta löytyy monilta eri teollisuuden aloilta – ei ainoastaan rakennusteollisuudesta.

Erityisongelma on kuntasektori. Tätä ei varmaankaan saisi sanoa, mutta sanon sen silti: kuntasektori on nukkunut tilaisuutensa ohi. Hyvinä aikoina ei tehty niin suuria muutoksia kuin olisi pitänyt. Jos kuntien verotulot kääntyvät laskuun on uusilla valtuustoilla edessä vaikeita päätöksiä

Kommentointi on suljettu.