Ensin äänestetään, sitten arvotaan

Suomalainen vaalijärjestelmä on jännittävä: ensin ihmiset äänestävät, sitten arvotaan hallitus. Uusi hallitus saattaa olla looginen seuraus vaaleista – tai sitten ei.

Kolmen puolueen tasaisuus mahdollistaa erilaiset hallitusvaihtoehdot. Jos mennään kylmän matemaattisesti kaksi suurinta puoluetta muodostavat hallituksen, johon lisätään muutama pieni puolue koristeeksi.

Jos käytetään tunneälyä, hallituksen muodostaa suurin puolue ja paremmin menestynyt kahdesta seuraavaksi suurimmasta puolueesta. Tässä vaihtoehdossa Keskusta (joka todennäköisesti on suurin puolue vaalien jälkeen) voisi valita partnerikseen kokoomuksen edellyttäen, että kokoomus menestyy viime vaaleihin nähden erittäin hyvin ja demarit erittäin huonosti.

Suomalaisia ei nykyinen järjestelmä tunnu häiritsevän. EVAn asenne- ja arvotutkimuksessa (jotka ovat luettavissa EVAn sivuilla) käy ilmi, että äänestäjät eivät kaipaa selkeitä hallitusvaihtoehtoja ennen vaaleja. He luovuttavat mielellään hallituksen muodostuksen vaalien jälkeisiin arpajaisiin.

Kommentointi on suljettu.