Bush viimeisellä rannalla

Presidentti Bushin viimeöinen ilmoitus, jonka mukaan Yhdysvallat lähettää lisää joukkoja Irakiin, vaikuttaa käsittämättömältä monesta syystä.

Ensiksi: puoluerajat ylittävä Iraq Study Group (jonka johdossa olivat James Baker ja Lee Hamilton) ehdotti, että USA:n tulisi ryhtyä vähentämään joukkoja.

Toiseksi: liike-elämässä (joka presidentti Bushin tulisi tuntea) on vanha periaate, jonka mukaan huonon rahan perään ei kannata heittää hyvää rahaa. Eli jos business on vaikeuksissa, niin pelkkä rahan lisääminen ei auta.

Kolmanneksi: USAn kansainvälinen maine on jo niin alhaalla, että koko kansainvälisen järjestelmän toimintakyky vaarantuu. Näin siksi, että USA on keskeinen kansainvälinen toimija. Joukkojen lisääminen Irakiin ei asiaa paranna.

Mutta mitkä ovat Bushin vaihtoehdot? Kukaan ei ole esittänyt uskottavaa suunnitelmaa Irakin ongelman ratkaisuun. Vanhan suomalaisen sanonnan mukaan on turha tutista, kun maito on kaatunut.

Bush on nyt viimeisellä rannalla. Joko tilanne saadaan hallintaan, tai USA joutuu poistumaan Irakista kuin Vietnamista aikanaan. Joka tapauksessa USAn seuraavan presidentin tehtävä tulee olemaan maan menneen maineen palauttaminen.

Kommentointi on suljettu.