Aukioloajat vapaiksi!

Helatorstai oli suomalaisen byrokratian riemujuhla: yhdellä paikkakunnalla kaupat saivat olla auki, koska viranomainen oli katsonut menettelyn tarpeelliseksi. Toisella kaupat olivat kiinni samasta syystä.

Esimerkiksi Helsingissä kaupat olivat Helatorstaina auki, mutta eivät Espoossa. Vantaalla erityisluvan oli saanut yksi kauppakeskus. Onko tässä mitään järkeä?

Suomi on taloudellisessa kiipelissä. Ellemme saa maahamme lisää työtä ja toimeliaisuutta, meille käy todella huonosti. Onko meillä varaa siihen, että kerromme kaupoille, milloin ne saavat pitää ovensa auki ja milloin eivät? Onko meillä varaa sanoa työttömille, että työtilaisuuksien määrää ei aiota Suomessa lisätä?

Toki asialla on myös moraalinen puoli. Jos suomalaisten suuri enemmistö olisi sitä mieltä, että helatorstai on pyhitettävä kristillisille menoille, voisi eduskunta perustellusti päättää pitää kaupat kiinni kaikkialla. Näin voimakas ei suomalaisten kristillinen eetos kuitenkaan ole. Kysymyksessä ei siis ole moraalinen ongelma vaan sääntelytalouden jäänne. Siitä on päästävä.

Pieni kirjaus hallitusohjelmaan riittää poistamaan tämän ongelman. Jäämme odottamaan.

24 vastausta artikkeliin ”Aukioloajat vapaiksi!