Euro oireilee. Britannia uhkaa lähteä unionista. Ruotsin hallitus harhailee. Kiinalla menee huonommin kuin ennen. Suomen taloustilanne on synkkä. Voisiko tästä kuitenkin tulla hyvä vuosi?
Kaksi asiaa antaa aihetta optimismille. Ensimmäinen on halpa öljy. Toinen on halpa euro.
Venäjän talouden syöksykierre syö Venäjällä toimivien ja Venäjän kaupasta elävien suomalaisten yritysten tulosta. Sen sijaan halpa öljy auttaa lähes kaikkia yrityksiä ja kuluttajia. Eikä ainoastaan Suomessa.
Halpa öljy vähentää asumisen, liikkumisen ja kuljettamisen kustannuksia kaikkialla. Pienempi energialasku johtaa asiantuntijoiden mukaan noin puolen prosentin lisäyksen maailman BKT:hen. (Esimerkiksi IMF arvioi vaikutuksen olevan 0,3-0,8 %). Energia-alan yritykset ja öljyn tuottajat kärsivät. Yhteisvaikutus on kuitenkin positiivinen.
Suomi ei pysty devalvoimaan valuuttaansa kuten ennen. Mutta heikentyvä euro ajaa saman asian. Samaan aikaan kun Yhdysvaltain FED kiristää rahapolitiikkaa, on EKP sitoutunut pitämään euron halpana. Tämä auttaa sekä suomalaisia että saksalaisia yrityksiä. Vienti voi saada vauhtia.
Todennäköistä on, että vuodesta tulee erittäin haastava maailman-, Euroopan ja Suomen taloudelle. Positiivista yllätystä ei kuitenkaan kannata jättää pois laskuista. Epätoivoon ei kannata vaipua.
Tuohon kuulostaa hyvältä. Toisaalta on kuitenkin hyvä yrittää haarukoida, olisiko mainitut kenties positiiviset tekijät riittävän vaikuttavia verrattuna mainitsemattomiin negatiivisiin tekijöihin verrattuna.
Ennen muuta kirjoittajan ennustekykyisyys on hyvä tietää: nythän on Suomi ollut lamassa jo kohta kymmenen vuotta. Kuinka monelle vuodelle näistä olet Risto-kaima ennustanut Suomeen lamaa?
Menee metsään taas.
Katso euroalueen ulkomaankaupalla tasapainotettu vaihtokurssi: https://www.ecb.europa.eu/stats/exchange/effective/html/index.en.html EURUSD:n reipas 22% lasku alkuvuoden huipuista on paljon, mutta euroalueen efektiivinen valuuttakurssi on laskenut samana aikana vain 6%. Lisäksi, Suomen efektiivinen valuuttakurssi on, kiitos Ruotsin ja Venäjän ison roolin, devalvoitunut vain vähän.
Eli premiissisi on väärä. Suomi ei voi enää devalvoida, ja euro ei ole halpa, etenkään Suomelle. Lisäksi Suomen euro ei ole devalvoitunut senttiäkään Saksan euroon nähtynä.
Oli tässä melkein kaikki muukin väärin – öljyn hinnan lasku toki positiivinen, mutta se lasku on merkki tuottajamaiden fiskaalisista vaikeuksista, mikä on jo heijastuneet rahamarkkinoille – eli nettohyöyty valitettavasti nolla.