Huojuva parlamentti – parempi brexit?

Britannian vaalit tuottivat paradoksin: konservatiivit ovat vaalien jälkeen heikompi puolue, mutta Yhdistyneet Kuningaskunnat ovat vaalien jälkeen vahvempi yhteenliittymä. Lopputulos voi olla parempi brexit Suomen, Britannian ja koko Euroopan kannalta.

Paras suomenkielinen vastine käsitteelle ”hung parliament” lienee ”horjuva parlamentti”: ehdotonta enemmistöä ei ole yhdelläkään puolueella. Tarvitaan koalitio. Vastoin yleistä käsitystä konservatiivien ja Pohjois-Irlannin UDP:n koalitio voi johtaa parempaan brexit-ratkaisuun.

Tähän saakka Britannian vaalien kommentointi on keskittynyt Theresa Mayn epäonnistumiseen. On aika kiinnittää huomiota kahteen suureen onnistumiseen:

Ruth Davidson vaalimenestys Skotlannissa lopetti puheet Skotlannin uudesta kansanäänestyksestä. Arlene Fosterin onnistuminen Pohjois-Irlannissa lopetti puheet Irlannin yhdistymisestä. Lopputulos on brexit-neuvotteluja ajatellen mielenkiintoinen. Kkonservatiivinen puolue on heikompi kuin ennen vaaleja, mutta Yhdistyneet Kuningaskunnat on vahvempi kuin ennen vaaleja.

Pohjois-Irlannin DUP ja Skotlannin konservatiivit tulevat käyttämään vahvistunutta asemaansa brexit-strategian muuttamiseen. Hard Brexit on out. ”Norjan malli” nousee uudelleen keskusteluihin. EU-kansalaisten oikeudet Britanniassa (ja päinvastoin) varmistetaan.

Brexitin kannalta vaalitulos saattaa siis olla onni onnettomuudessa. ”Saattaa” siksi, että paljon riippuu nyt Euroopan unionista. Jos Bryssel haluaa ottaa ilon irti Britannian ongelmista, se voi pakottaa Lontoon suostumaan Britannian kannalta epäedulliseen brexit-ratkaisuun. Tämä ei olisi viisasta.

Viisasta olisi tavoitella win-win brexitiä, joka takaisi kaupankäynnin ja kansalaisten edun, joka rakentaisi yhteistä Eurooppaa, jossa Britannia voisi olla mukana omalla tavallaan.

Suomen ja Uuden Pohjolan (jolla tarkoitan Pohjoismaita ja Baltiaa) tehtävä on varmistaa win-win brexit ja estää uusien tulli- ja passirajojen tulo Eurooppaan. Ei tuomita vaalitulosta. Vaan käännetään se mahdollisuudeksi.

Lisää tästä: Kauppalehden haastattelu

Kommentointi on suljettu.