E-kansalaisuus ja olympialaiset!

Mitä epävarmempi maailma, sitä tärkeämpää on pohjoismainen yhteistyö. Tässä kaksi ideaa, jolla vahvistamme pohjoismaisuutta: luodaaan pohjoismainen e-kansalaisuus ja järjestetään yhdessä Olympialaiset!

Kaikki tietävät Viron e-kansalaisuuden. Nyt on aika luoda samanlainen järjestelmä pohjoismaihin.*

Pohjoismaiden neuvoston keskiryhmät ehdottivat vuosi sitten yhteistä pohjoismaista kansalaisuutta. Ajatus oli, että uusi pohjoismainen kansalaisuus olisi virallinen status, joka tulisi perinteisen kansalaisuuden rinnalle. Samalla sosiaaliturvatunnukset yhtenäistettäisiin kaikissa Pohjoismaissa. Yhteinen tietojärjestelmä varmistaisi kansalaisten sujuvan liikkumista yhden maan vero- ja sosiaaliturvajärjestelmästä toiseen.

Idea oli hyvä, mutta se törmäsi vakaviin ongelmiin. Ensin huomattiin, ettei EU sallisi pohjoismaiden ja muiden EU-kansalaisten erottelua. Sitten huomattiin, että sosiaaliturvatunnusten yhtenäistämiseen liittyi suuri määrä periaatteellisia ja käytännöllisiä ongelmia.

Virallinen tunniste, muttei ”oikea kansalaisuus”

Mitä jos ottaisimme mallia Viron e-kansalaisuudesta? Mitä jos loisimme kansallisten henkilö- ja sosiaaliturvanumeroiden päälle yhteisen pohjoismaisen e-kansalaisuuden? Kyseessä ei olisi kansalaisuus lain tarkoittamassa mielessä vaan tapa helpottaa ihmisten ja yritysten asiointia ja viranomaisten tiedonvaihtoa.

Tulevaisuudessa jokaisella henkilöllä olisi siis oman maan kansalaisuus sekä tunnus, jota käytettäisiin muissa pohjoismaissa. Tämä tunnus kytkeytyisi kansallisiin järjestelmiin ja mahdollistaisi viranomaisten välisen automaattisen tiedonvaihdon verotukseen ja sosiaaliturvaan ja ammatillisiin pätevyyksiin liittyvissä kysymyksissä. Kuulostaa hyvältä, eikö vain?

Joustava asiointi viranomaisten kanssa on tärkeä juttu, mutta on varauduttava siihen, että se ei vielä riitä nostamaan pohjoismaisuutta uuteen kukoistukseen. Siihen tarvitaan yhteinen kunnianhimoinen hanke.

Haetaan yhdessä olympilaisia!

Kaikki tietävät, että kesäolympialaisten järjestäminen ei tule onnistumaan yhdeltäkään pohjoismaalta yksin. Mitä jos järjestettäisiin ne yhdessä? Näinhän on tehty jääkiekon MM-kisojen kanssa. Yleisurheilu Suomessa, jalkapallo Islannissa, purjehdus Tanskassa, tennis Ruotsissa ja käsipallo Norjassa. Ahvenanmaalle, Grönlantiin ja Färsaarillekin voitaisiin viedä omia lajeja kuten beach volleytä, koripalloa ja squashia (jos se nyt vihdoinkin saataisiin sinne olympialaisiin!).

Miten pääsemme asioissa eteenpäin? SLUSHin nuoret taikurit voivat koodata meille pohjoismaisen e-kansalaisuuden ja Olympiakomitean uusi puheenjohtaja Timo Ritakallio voi hommata meille yhteiset olympialaiset.

Ei muuta kuin hommiin.

* Ehdotin pohjoismaiden e-kansalaisuutta Torniossa 8.12.2017 pidetyn Rajaesteneuvostokokouksen yhteydessä. Kts. Lapin Kansa ja Pohjolan Sanomat 9.12.2016

Yksi vastaus artikkeliin ”E-kansalaisuus ja olympialaiset!

  1. 20161218-Penttilä
    Aivan loistava idea! Jotakin aivan muuta kuin pyssyuskoisten rautaa rajalle vouhotus. Kansallisvaltio pirun ovelin keksintö. Vastamyrkky: naapurin kielen ja kulttuurin opiskelu, kaupankäynti, urheilu ja turismi. Suomen ainoa turvallksuusuhka on tietenkin Venäjä, tarkemmin joku hysterian aikaansaava hullu poliitikko Venäjällä. Sille ei sitten mitään mahdeta. Minkäänlainen hornet-laivue eikä urhea Suomen armeija 50-kertaista ylivoimaa pysäytä. Sen sijaan kaikki rajoja madaltava toiminta ja vastavoiman rauhanomainen kasvattaminen vähetää vaaraa ja lisää turvallisuutta enemmän kuin pienen nyrkin heiluttaminen.