Maailmanpolitiikan hullut päivät

Maailmanpolitiikan hullut päivät jatkuvat. Viimeisin näytös on Italian hallituksen kaatuminen. Mitä Suomen pitää tehdä?

Uudessa epävarmassa maailmassa Suomen on varauduttava hyvin erilaisiin kehityskulkuihin, myös sellaisiin joita äsken pidimme epätodennäköisenä.

Listasin alle kuusi merkittävää muutosta, joihin meidän tulee varautua. Jokaisen jälkeen on oma politiikkasuositukseni.

Varaudu näihin

1. EU voi hajota. Näin ei toivottavasti käy, mutta varasuunnitelmia on pakko pohtia.
2. Tulossa on riitaisa Brexit.
3. Uusi Eurokriisi voi olla nurkan takana. Se voi tulla pian, jos esimerkiksi Italia ajautuu pankkikriisiin hallituskriisin tuloksena.
4. Suurvaltapolitiikka vahvistuu. Trump, Putin, Fillon/Le Pen eivät kauheasti perusta ”liberaalista institutionalismista”.
5. Talouskasvu voi olla nopeaa EU:n ulkopuolella. Yhdysvaltain ja Britannian ”velat ylös-verot alas” -politiikka voi johtaa nopeaan talouskasvuun ja korkojen nousuun. Venäjän talouspakotteet voivat poistua.
6. Teknologinen vallankumous muuttaa kaikki alat.

Mitä Suomen tulee tehdä?

1. Panosta pohjoismaihin. Pohjoismaat ovat ainoa suojasatama Suomelle murtuvassa Euroopassa. Suomen tulee esittää vuoden 1962 Helsingin sopimuksen uudistamista, jotta pohjoismaiden taloudellisessa integraatiossa päästään eteenpäin.

2. Liputa vapaakaupan puolesta myös Brexitissä. Meidän tulee suhtautua Britanniaan kuten mihin tahansa EU:n ulkopuoliseen maahan, jonka kanssa neuvottelemme kauppasopimuksista. Kuvitellaan, että Britannia on Kanada.

3. Varmista, että valtiontalous kestää uuden taantuman Euroopassa ja Suomessa.

4. Valmistaudu hakemaan NATO-jäsenyyttä Ruotsin kanssa, jos ovi olisi vielä auki. Jos ovi ei ole auki, palaa kohtaan 1 (joka on pohjoismainen yhteistyö).

5. Toteuta voimakas työmarkkinoiden liberalisointi ja veroelvytys, jotta pääsemme kiinni Trumpin vauhdittamaan kasvuponnahdukseen.

6. Poista kaikki esteet digitaaliselta yritystoiminnalta ja satsaa voimakkaasti teknologiaan ja markkinointiin. Näistä jälkimmäinen on huonommassa jamassa kuin edellinen.

Kommentointi on suljettu.