Onko Suomi enää pohjoismaa?

Virallinen Suomi viestittää teoin ja sanoin, ettei meillä ole erityissuhdetta Ruotsiin tai muihin Pohjoismaihin. Tämä on turvallisuuspoliittisesti ja talouspoliittisesti typerää.

Kun Ruotsin eduskunnan puhemies vieraili Suomessa viime viikolla, viralliseksi kieleksi valittiin englanti. Sama kieli oli käytössä, kun eduskunnan ulkoasianvaliokunta vieraili Ruotsissa ja Ruotsin puolustusministeri Suomessa. Ruotsin puolustusvoimain komentaja kehui puheessaan Suomen ja Ruotsin yhteistyötä – englanniksi.

Eikä siinä kaikki. Samaan aikaan kun muut pohjoismaat kehittävät sivistynyttä pohjoismaista markkinataloutta, yrittää Suomi paluuta kylmän sodan aikaiseen korporatismiin, jossa talouspolitiikkaa tehdään kolmikannan kautta. Suomalainen media seuraa tarkemmin USA:n esivaaleja kuin pohjoismaiden poliittista kehitystä. Silicon Valley on meille tutumpi kuin Tukholma, vaikka Tukholma tuottaa henkeä kohti paljon enemmän menestyviä start-up –yrityksiä kuin Kalifornia.

Tilanne muistuttaa maailmansotien välistä aikaa. Silloin vallalla oli aitosuomalaisuus. Nyt vallalla on perussuomalaisuus. Eikä suuntaus rajoitu tuohon yhteen puolueeseen. Sitä löytyy kaikista puolueista.

Suomessa ei ilmeisesti oivalleta, kuinka suuri geopoliittinen muutos on meneillään. Euroopan Unioni nitisee liitoksissaan. Venäjä käy propagandasotaa Euroopassa ja oikeaa sotaa Ukrainassa sekä Lähi-Idässä. Nato on jakautunut niihin, jotka ajattelevat vain Välimeren aluetta ja niihin, jotka katsovat itään. Yhdysvaltain seuraavan presidentin henkilöllisyys ja sitä kautta ulkopoliittinen linja on hämärän peitossa.

Tässä tilanteessa pohjoismaisuuden pitäisi olla Suomelle luonnollinen valinta. Puhemies ruotsin kurssille, mars, mars!

69 vastausta artikkeliin ”Onko Suomi enää pohjoismaa?

 1. Pohjoismaisuus on luonteva valinta Suomelle, mutta tästä ei mitenkään seuraa se, että ruotsin pitäisi olla virallinen kieli pohjoismaisessa tai edes Suomen ja Ruotsin välisessä yhteistyössä. Jo nyt työkielenä on useamman pohjoismaan väl. neuvotteluissa englanti.

  Pyydän myös saada muistuttaa, että yhtä lailla voisi Suomi odottaa Ruotsilta suomenkielistä vastaanottoa Tukholmassa – maissa on suurin piirtein saman verran toistensa kielistä väestöä, samalla historialla.

  Maamme kaksikielisyys on oma asiansa, ei pidä sotkea turpoasioita kielipolitiikkaan.

  • Joo, ei pitäisi jarruttaa itse asiaa lillukanvarsia katsemalla. Ruotsinkielen osaaminen on toki hyvä asia, mutta jos englannilla sujuu paremmin niin so what. Asian eteenpäin vieminen ei saa olla kiinni tanssiaskelista.

 2. No tätähän eräs Paavo (ja minäkin) on ajanut vuosikymmeniä

 3. Mielestäni se mitä puhutaan on oleellisempaa kuin millä kielellä puhutaan. Poliitikkojen on luontaisinta puhua sitä yhteistä kieltä mitä kaikki osaavat parhaiten. Ruotsissa on erinomainen englannin kielen osaaminen ja sitä käytetään päivittäin, eli ei pelkoa vaikkei ruotsiksi keskusteltaisikaan. Pohjoismainen yhteistyö on tärkeää, kielikysymys ei.

 4. Ei pointti ole se, osataanko englantia. Kauppakamarikin sen toteaa, se pärjää parhaiten, joka osaa keskustella jotenkuten yhteisellä skandinaaviskalla. Koskee myös poliittista ja ennen kaikkea sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Ainahan voi vaatia muita opiskelemaan suomen, mutta ei se nyt helpolla onnistu, kun 20 miljoonaa useimmiten pystyy hyvällä tahdolla kommunikoimaan keskenään. Jos sekaan halutaan on vain hyväksyttävä se, etteivät he meidän takiamme hevin kieltä vaihda. Ei ainakaan, kun ei ole ollut pakko.

  • ”Ainahan voi vaatia muita opiskelemaan suomen, mutta ei se nyt helpolla onnistu, kun 20 miljoonaa useimmiten pystyy hyvällä tahdolla kommunikoimaan keskenään.”

   Eli suomalaisten pitää opiskella pakkoruotsia ennemmistön vuoksi? Suomessa suomenruotsalaisten ei tarvitse osata suomea enemmistön vuoksi.

   Missä logiikka?

   • Suomenruotsalaiset osaavat suomea. Tietty osa Suomen suomalaisista ei halua osata ruotsia. Ruotsin osaaminen on entistä tärkeämpää joka alalla talouselämästä puolustusvoimiin.

   • Suomenruotsalaiset joutuvat opiskelemaan pakkosuomea. Jotkut oppivat sen paremmin kuin jotkut toiset, jokseenkin jokainen joutuu sita josku kayttamaan. Aniharvoissa paikoissa (Narpio?) Suomessa pelkalla ruotsinkielella parjaa.

   • Me ollaan EUssa, jonka puhutuin kieli ei ole ruotsi! EUn (ja koko maailman) yleisin erikielisten välinen kommunikaatiokieli on englanti, joten miksi tuhlata kieltenopetuksen resursseja mielettömästi poliittiseen ruotsiin. Poliittisen ruotsin voivat hoitaa ruotsinkieliset poliitikot ja vapaaehtoisesti ruotsia opiskelevat suomenkieliset poliitikot. Penttilä on outo ”liberaali”; kun puolustaa totalitarisia pakkokeinoja- ideologista pakkoruotsia, samaan tapaan kuin Kiinassa luetaan Maon ajatuksia opintojen kaikilla asteilla..Politiikka ohjasi kieltenopetusta myös entisissä sosialistimaissa, missä pakkovenäjä oli aivan yhtä suuri ”menestystarina” kuin pakkoruotsi on Suomessa.
    Ei ”pohjoismaisuus” vaadi jokaisen poliitikon, saati jokaisen suomenkielisen ruotsin osaamista!

    • Anteeksi vaan, mutta EU:n suurin kieli ei ole englanti, vaan saksa.

 5. Men: svenskerne forstår ikke dansk selv om danskerne forstår svensk – og norsk! Hvad forstår vi i Finland? Og hvad siger DET om os?

 6. Eihän kristinuskonkaan ymmärtäminen ja sen oppien mukaan eläminen vaadi latinan tai kreikan osaamista.. Mutta islamilaisuus vaatii arabian osaamista ja juutalaisuus vaatii heprean taitoa. Aika poissulkeva uskonto tuo nordismi, aivan kuten islamilaisuus ja juutalaisuuskin verrattuna kristinuskoon, jota saarnataan aina kansan omalla kielellä… Miksi muka pohjoismaisuuden ymmärtäminen vaatisi ruotsin taitoa ? Vai onko niin, että juuri ruotsin taidon puutteen takia USAssa ja Britanniassa tai muualla maailmassa ei oikein tajuta tätä pohjoismaista ”autuutta” ja besserwisser-asennetta ?

 7. Naapureiden kanssa on hyvä tulla toimeen, ja kielitaito auttaa asiassa, maasta ja kielestä riippumatta.

 8. Ruotsi on Ruotsi Suomi on Suomi eikä kansat tunne yhteenkuuluvuutta edes sodassa kuin siltä osin mitä omat kansalliset intressit edellyttävät.Poliitikkojen hiekkalaatikoissa lapiot ja ämpärit ovat yhteisiä mutta reaalimaailmassa jokainen maa pelaa omaan pussiinsa.Yhteiskuvissa hymyillään ja puristellan käsiä.Ruotsi liittyi EU:n jäseneksi informoimatta Koivistoa millään tavalla.Samoin tulee käymään Naton kohdalla.Sumuverhon takana.