Musiikkitalo on vuoden rakennus!

Rakennusinsinööriliitto pyysi minua valitsemaan Vuoden rakennuksen. Valitsin Musiikkitalon. Jaetulle toiselle sijalle asetin Crusellin sillan Jätkäsaaressa sekä Messukeskuksen laajennuksen Käpylässä. Alla perusteet.

Musiikkitalo on keskeiselle paikalle rakennettu kansainväliset mitat täyttävä julkinen rakennus. Kaikesta huomaa, että kyseessä on musiikin esittämistä ja nauttimista varten rakennettu tila, musiikin pyhättö. Akustiikka on loistava; esiintymiselle, harjoittelulle ja kuuntelulle varatut tilat toimivat. Kokonaisuus on nautinnollinen.

Rakennus istuu kulttuurihistoriallisesti tärkeään kaupunkimiljööseen hyvin. Se jäsentää tilaa, jota reunustavat yhtäällä Eduskuntatalo ja Mannerheimintie; toisaalla Töölönlahti, Sanomatalo ja Kiasma. Musiikkitalon eteen muodostuva aukio antaa Kiasman ympärille ilmaa ja saa sen näyttämään vaikuttavammalta kuin ennen.

Rakentamisen laatu on korkea. Elinkaari on otettu huomioon 200 vuoden perspektiivillä! Projekti pysyi aikataulussa huolimatta siitä, että hankkeessa oli lukuisia omistajia ja osapuolia ja se oli logistisesti erittäin haastava.

Aivan täydellinen musiikkitalo ei vielä ole. Naulakoilla on esitysten jälkeen valtaisa ruuhka; tähän voidaan varmasti löytää ratkaisu miettimällä ihmisvirrat ja palvelu uudelleen. Akustiikassakin on pientä virittämistä: soololaulajien äänet kuuluvat himmeinä katsomon joissakin osissa. Tähänkin varmasti löytyy ratkaisu kun talo saadaan ajettua kunnolla sisään.

Musiikkitalo on hieno kokonaisuus, joka tuottaa iloa musiikin tekijöille ja harrastajille. Se toimii soivana käyntikorttina kansainvälisille vieraille. Musiikkitalo on kaikkien suomalaisten musiikillinen olohuone, joka edustaa suomalaisen rakentamisen hienoa perinnettä, korkeaa laatua.

Siitä saakka kun Eliel Saarinen suunnitteli Helsingin keskustaa 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä, on Töölönlahden alue ollut ”work in progress”. Musiikkitalon myötä kokonaisuus alkaa muotoutua.

Kunniamaininnan saajien perustelut:

Crusellin silta on linjakas ja hieno älysilta, joka edustaa siltarakentamisen terävintä kärkeä. Se on loistava maamerkki Jätkäsaarelle. Siinä yhdistyy esteettisyys, ekologisuus ja laatu. Crusellin silta tekee Jätkäsaarelle sen, minkä Musiikkitalo tekee Helsingille ja koko Suomelle.

Messuhallikin voi olla kaunis! Messukeskuksen laajennuksen kauneus syntyy sekä kaarevasta muodosta, että merialumiinin, lasin ja betonin hienosta yhdistelmästä. Tilassa on maalämpö ja sertifioitu ympäristöjärjestelmä. Se on täynnä innovatiivisia ratkaisuja. Se muistuttaa lentokonehallia, koska sen sisällä ei ole yhtään pylvästä. Rakentaminen toteutettiin ilman keskeytystä messutoiminnalle muissa halleissa.

Voimme olla ylpeitä kaikista kolmesta finaaliin päässeestä rakennuksesta.

Kommentointi on suljettu.