Onnistuuko Olli Rehn?

 Komissaari Olli Rehnin kriisinhallintastrategiassa on ollut kaksi tavoitetta. Ensiksi, komissio on pyrkinyt patoamaan kriisin kolmeen ongelmavaltioon eli Kreikkaan, Portugaliin ja Irlantiin. Toiseksi, komissio on ostanut aikaa, jotta Euroopan talous kestäisi lainojen uudelleenjärjestelyn. Virallisesti lainojen järjestelyistä ei tietenkään ole puhuttu. Mutta todellisuudessa kaikkia vaihtoehtoja on tarkasteltu jo pitkään. Tällä viikolla nähdään leviääkö kriisi Italiaan. Jos näin käy, strategia on epäonnistunut.

Oma veikkaukseni on, että kriisi ei leviä Italiaan. Sen sijaan komissio lähtee päättäväisesti muokkaamaan Kreikan, Portugalin ja Irlannin lainojen ehtoja. Tämä tulee tapahtumaan yhteistyössä Euroopan pankkien kanssa. Vaikeus on siinä, että lainojen uudelleen järjestelyä ei voi nimittää lainojen uudelleenjärjestelyksi. Muutoin kukaan ei enää sijoita Espanjan, Italian tai muiden heikkojen euromaiden valtion papereihin. Kyseessä on siis vähän samanlainen haaste kuin Suomella kylmän sodan aikana: piti selittää miten pystyimme olemaan puolueeton samaan aikaan kun meillä oli sotilaallinen sopimus Neuvostoliiton kanssa. Olli Rehn ehti olla mukana tuossa sanojen selittelyssä. Se auttaa häntä epäilemättä myös nyt.

Euroopan pelastaja

Olli Rehn nosti itsensä viime viikonloppuna raskaaseen valtiomiessarjaan. Hänen toimintansa Euron ja Euroopan Unionin pelastusoperaatiossa oli keskeinen.

Eteläisten jäsenvaltioiden pelastuspaketista voidaan olla montaa mieltä. Yhdestä asiasta erimielisyyttä tuskin saadaan aikaan: Olli Rehn teki komissaarina sen mitä maksimissaan voitiin raha- ja talouskomissaarilta odottaa. Hän kokosi paketin, joka tyynnytti markkinat. Toki mukana oli monia muitakin henkilöitä ja tahoja, mutta Ollin rooli oli keskeinen. Onnittelut Euroopan pelastajalle!