Valtion omistusohjaus: Näytelmäversio

Mitä mieltä Adam Smith ja Friedrich List, nuo kaksi suurta talousajattelijaa, olisivat hallituksen omistajapoliittisesta linjauksesta? Tervetuloa teatteriin!

HENKILÖT:
Adam Smith: vapaakaupan ja markkinatalouden apostoli
Frierich List: saksalaisen poliittisen taloustieteen professori
Juha Sipilä: Suomen pääministeri
Kertoja: taloustieteen aatehistorian harrastaja

ENSIMMÄINEN NÄYTÖS
Kertoja: Kaikki tietävät kuka oli Adam Smith. Mutta onko Friedrich List (1789-1846) teille tuttu? Hän oli Snellmanin talouspoliittinen oppi-isä, saksalaisen poliittisen taloustieteen professori. Anglosaksisissa maissa häntä on joskus tituleerattu protektionismin isäksi. Suomalaisessa katsannossa häntä pidetään miehenä, joka osasi yhdistää markkinatalouden, vapaakaupan ja valtion ohjauksen.

Mikä on totuus? Totuus on se, että List katsoi valtion voivan ohjata kehittymättömiä talouksia kohti vapaakauppaa tullimuureja hyväksi käyttäen. Totuus on myös se, että hän uskoi valtion vahvaan rooliin talouden rakenteen määrittelyssä.

Mitä herrat List ja Smith ajattelisivat Sipilän hallituksen omistajapoliittisesta linjauksesta. Let’s find out!

TOINEN NÄYTÖS
Aika: torstai 12.5.2016 klo 15:00
Paikka: Valtioneuvosto, Helsinki

Sipilä: Ensimmäinen peruste valtion omistukselle on ”luonnollinen monopoli tai erityistehtävä”.
List: Hieno oivallus yhdistää ”erityistehtävä” luonnolliseen monopoliin. Tämä antaa hallitukselle vapaat kädet kehitellä erilaisia erityistehtäviä aina tarpeen mukaan.
Smith: Mitä ihmettä? Mikä erityistehtävä? Ei näitä kahta asiaa voi yhdistää.
Sipilä: Toinen peruste valtion omistukselle on finanssi-intressi, mutta pelkän finanssi-intressin yhtiöiden pääomat tulisi parhaana mahdollisena ajankohtana allokoida vauhdittamaan tehokkaammin kansantalouden kasvua.
List: Kuulostaa hyvältä!
Smith: Kuulostaa hyvältä, mutta, mutta… Miten valtio tietää mikä on ”paras mahdollinen ajankohta”. Aikooko valtio ryhtyä spekuloimaan hintakehityksellä?
Sipilä: Kolmas peruste on strateginen intressi
List: Juuri näin. Valtion pitää ajatella strategisesti.
Smith: Kyllä, jos puhutaan maanpuolustuksesta ja oikeusvaltiosta. Mutta tätä argumenttia voi käyttää vaikkapa jogurttiteollisuuden puolustamiseen.
Sipilä: Neljäs peruste on uuden luominen. Aktiivisella omistuksella tuetaan hallittua elinkeinorakenteen
uudistumista sekä yhteiskunnan toimintojen ja palvelujen kehitystä esimerkiksi alustataloudessa.
List: Jee!
Smith: Voi ei! Onko valtio parempi luomaan uutta kuin esimerkiksi SLUSH? Pelkään, että tulee vain uusia risupaketteja ja Talvivaaroja.
Sipilä: Viides peruste on suomalaisen omistuksen puolustus.
List: Ehdottaman hyvä.
Smith: Omistuksen puolustus on tärkeä. Paras tapa puolustaa suomalaista omistusta on sallia se, että suomalaiset voivat vaurastua. Että omistukseen liittyvät verot ovat mahdollisimman alhaisia. Tätäkö pääministeri tarkoittaa?

ESIRIPPU LASKEUTUU

15 vastausta artikkeliin ”Valtion omistusohjaus: Näytelmäversio